Ahad, 17 Disember 2017

Siri TJM: Kangkudang

Kangkudang.

Menu paling klasik #situkangjahitjalanan.

Kangkudang = kangkung + udang besar. Kalau udang kecik dia jadi sayur kangkung goreng. Jadi udang mesti kena besar.

Nak masaknya amat mudah. Siang kangkung seikat (kalau dulu seikat RM1 je, kalau kat Tesco sekarang mungkin RM1.20 - RM1.50), petik-petik bahagian daun dan pucuk, batang tak perlu.

Pasalnya #situkangjahitjalanan ni tak makan batang kangkung. Itu saja.

Kemudian siang udang, buang kepala dan sebahagian ekor. Tengah-tengah tinggalkan kulit sikit baru sedap.

Tumbuk 2-3 ulas bawang putih, cilipadi, dan sedikit kunyit, lumurkan pada udang tadi. Taruk garam sikit.

Haa dah boleh masak. Panaskan kuali, masukkan sikit minyak, dah panas, masukkan udang. Goreng kasi dia merah-merah, kalau ada sos ikan sila percikkan sepercik dua, kalau takde, abaikan. Masukkan kangkung, goreng seketika, bagi layu pon boleh, sebab #situkangjahitjalanan suka yang begitu.

Dah siap.

Hidangkan dengan nasi putih.

Memang makan tak berapa nak sedar kiri kanan sangat lah.

Tiada ulasan: