Isnin, 31 Disember 2012

Anjakan

31/12/2012

Secara teknikalnya umur akan berganjak satu angka.
[Takde la pape berubah sangat pasal neh sebenarnya, cuma harapannya jangan la umur berubah angka tanpa perubahan minda sekali]

Setelah sedikit review ke belakang setahun dua, ada la sikit perubahan. Dan, err.. cam segan je baca catatan lelama, sangat la kebudaks-budakskan kat situ aigoo malu, malu.

Apa yang akan berubah tahun depan neh adalah, memandangkan TL aku akan ditukar ke bahagian lain, dan beberapa TL dari bahagian lain akan ke bahagian aku, maka secara teknikalnya akan ada change of reporting lagi.

Untuk kali keempat sejak keje tak sampai dua tahun. Ohsem btol. Dan aku, memang 90% kompom terlibat aigoo.

Bak kata salah sorang TL tuh, tak kesahla bawah sesape pon, selagi buat keje dengan baik insya Allah takkan ada pape masalah.

Tak dinafikan sume tuh, tapi, kerana TL tuh jugak orang yang ada cara tersendiri memasing maka selaku bawahan kena la pepandai bawak diri.

Jadik, tahun depan, heh, playing innocent is my way of life. Again. Whee~

Dan, hakikat yang tak ternafikan yang jarang nak diketengahkan, umur makin kurang hari demi hari. Mati makin dekat sikit demi sikit.

Justeru, berubah untuk jadik lebih baik, supaya tenang jalani hidup nan fana, dan aman di alam kekal sana jugak, insya Allah.





P/S: Alhamdulillah, 2012, kebanyakan angan-angan & cita-cita jadik nyata, termasuk satu angan-angan Pak Pandir yang sungguh awkward bila ia jadik nyata, tapi bakal kehilangan dalam masa beberapa hari lagi. Allah knows best for us.


Ahad, 30 Disember 2012

Harapan

Berharap terlalu tinggi adalah tidak baik untuk kesehatan minda & emosi.

Tapi selaku manusia sebiasa aku, heh, berharap adalah sesuatu yang menyeronokkan.

Cuma, bak kata orang tua-tua, berani berumah tepi pantai beranilah terima hempasan ombaknya.

Tapi, esok semacam membawak satu spesies harapan.



P/S: Harapan untuk free TF? Well, we'll see. Tapi jangan nak berharap sangat lah.

Sabtu, 29 Disember 2012

Cancel

Sepatutnya hari ni adalah off day.

Tapi semalam, sehari sebelum semalam, sehari sebelum semalam-semalam, dan hari sebelum semalam-semalam-semalam, call sangat la queue nak mampus.

Service level turun mendadak. Without any special reason. Sume was in order tapi call dah macam air laju tatkala empangan pecah.

Dah la dah dekat hujung bulan, hujung tahun pulak. Jadi untuk mengelakkan kesan buruk kepada service level kesayangan ramai tuh, maka aku antara yang dimintak keje pada hari ni.

Half day je pon.

Sebenarnya aku tanak. Sebab malam tadi adalah masa menonton wayang dengan adik aku yang rare dapat jumpa tuh, dan cadangnya nak merendek sejam dua dengan beliau pagi ni memandangkan beliau masuk keje belah petang hari ni.

Tapi kerana terpaksa, maka aku pon rela la jugak nak keje hari ni, 1100 - 1500.

Justeru pagi ni bangun ler awal sikit, gi hantar adik aku balik rumah sewa beliau dan terus ke opis dari sana.

Sampai opis, walopon kelihatan cam lebih sebok dari hari biasa, tapi nampaknya volume call tak sedahsat yang dijangkakan. Jadik sambil menyiapkan yang mana keje pending, aku keluar sat dan masuk balik. Kebetulannya lalu area seat scheduler - inche-inche yang mem-plot-kan jadual kitorang.

Macam terdengar nama aku disebut tapi sebab kadang-kadang pendengaran pon boleh jadik ilusi maka aku abaikan jeh la.

Baru duduk-duduk sambung keje pending tetibe salah sorang kak scheduler datang.

"Kalau akak cakap, agak-agak marah tak?" tanyanya, macam awek-awek nak mintak pakwe belikan blaus baru.

"Uh-kenapa?"

"Mesti marah kan?" katanya lagik, sambil senyum-senyum, masih dalam mode awek buat aksi cute sebab terbalingkan ipad pakwenya ke dinding.

"Kenapa?" cuak la jugak pasal masa masuk keje tadi terpakai baju terbalik, ingat ada lagi benda lain yang terpakai terbalik.

"Kenapa?" tanya aku lagi sekali. Risau pulak saya neh.

"Awak dah datang, call tak banyak sangat." katanya, akhirnya.

"Oh, nak cancel OT saya ke?" habit cs, nak jugak teka sebelum orang cakap. Clarify & confirm kononnya.

"Aa. Mesti marah kan, awak dah datang."

Err.. syahdu jugak, kalau cakap awal-awal boleh la aku merendek & bangun lambat sikit pagi tadi.

"Baru nak telefon, tengok awak dah sampai," sambungnya, explain katanya.

Aku jeling jam kat PC, 1040 kot, aku masuk kol 1100, tak mungkin la 1040 blom kua rumah lagi. Saje sangat kannn.

"Takdela, tak pape lah. Saya balik jelah." dengan penuh kontra, aku menjawab. Lalalalala~

Jadik kesahnya, gi keje setelkan keje pending sajo, kemudian balik.






P/S: Dan sambung tdo sampai pukul 1500. Heaven sangat.

Khamis, 27 Disember 2012

2 Good News

Musim appraisal.

Lepas sorang, sorang dipanggil Group Leader(GL) memasing untuk dikomen pasal appraisal. Termasuk la aku.

Alhamdulillah scorecard aku boleh tahan cantik la. Tinggi sikit dari atas pagar.

Btw appraisal neh biasala, yang akan menentukan bonus tahun depan, insyaAllah kalau ada rezeki, memintak murah la rezeki. Aku suka bab-bab pertambahan angka dalam akaun neh. Whee~~

Jadik, turn aku tak ambik masa yang lama sangat sebab alhamdulillah kebanyakan elemen aku meet percentage yang minimum. Justeru selamat la sikit GL aku dari komen bebanyak.

Yey saya budak baik. Lalalalala~ Haha.

The other good news is, finally, my mum said yes for my trip next year.

Walopon mak aku maklum aku sangat la suka berjalan sana sini, tapi beliau kurang berkenan dengan hobi aku yang satu tuh.

Alasan beliau? Heh, kononnya tuh salah satu punca kenapa aku masih blom ikut jejak Arjuna.

Daa. Arjuna & me is sooooo different you cant compared us to each other, I love money more so I didnt really mind being order around instead of Arjuna who loves freedom more, he rather works by himself instead of work for people.

Baik abaikan aku yang start merapu bila it comes about Arjuna.

Btw, next year aku ada satu trip mission impossible my 1st ever oversea trip. Insya Allah andai takde aral lah.

My mum against it most. Sangat la beliau tak suka. Banyak sangat alasan pepelik dibaginya kenapa aku tak perlu pegi.

Dan aku pon penat nak bagi alasan macam-macam nak pujuk beliau. Dah berbulan aku buat drama ayat pujuk tapi harammmm nak jalan.

Tapi kali neh, all the sudden, mak aku cakap, "Pegi lah. Jaga diri leklok. Sementara masih sihat tubuh badan."

I was surprised.

She never changed her mind. Or her decision. Once no is forever no. Tatau cemana beliau boleh tukar pikiran kali nih.

Rasa macam sebeban batu tergalas selama neh hilang. Lega seadanya.




P/S: Anehnya perasaan neh. Tapi alhamdulillah sangat. Alhamdulillah..

Rabu, 26 Disember 2012

26 Dec

26th December.

It's one of my sister's birthday. Happy birthday to her, may blessed always. Not an underage anymore, so dont be a cry baby anymore. Please stop messing up with MAW anymore, he's just 5.

**********************

Lagi 5 hari ke tahun baru. Masa sangat cepat, tau-tau je dah tahun baru lagi. Tuh pon kadang masih tersasul tulis tarikh bertahunkan 2011, ni dah nak 2013.

Satu masa dulu aku pikir 2000 adalah masa yang takkan tiba.

Dan dalam cerita kartun 2020 selalu dibayangkan kereta dah tak lagi berada di jalanan, sumenya terbang di celahan bangunan pencakar langit, tapi 2020 hanya lagi 7-8 tahun dari sekarang, kenderaan sekarang masih jauh dari nak berterbangan bagai.

Besar kemungkinan kereta masih beroda empat 7-8 tahun lagi. Dan motosikal masih lagi dikenali sebagai salah satu kenderaan di Malaysia. [harap Cik Tenuk masih sehat waktu tuh]

Impian aku 8 tahun lagi adalah, kalau rezeki umur panjang dan murah rezeki dalam dunia pekerjaan, aku harap dah mampu tunaikan fardu haji waktu tuh. Heh, dah cukup dewasa waktu tu, dan harap masih sihat tubuh badan.

Itu adalah impian.

Cita-cita, memiliki aset demi menjamin masa depan andai umur panjang.

Harapan sampingan, semoga tak terbelenggu dengan hutang keliling pinggang. Buat masa sekarang alhamdulillah dah setelkan Cik Tenuk jadi beliau secara rasminya dah sebulan milik mutlak aku. ^^

(Err.. hutang adalah tak mampu nak elakkan demi sebuah aset masa depan katanya, tapi asal tak keterlaluan maka kira okeh la.)

Impian, cita-cita, harapan. Sume untuk 8 tahun akan datang.

Azam tahun depan?

Heh, I hope I can find the lost me.
Dan, semoga bertabah & redha segala ketentuan. Whee~

Oh ya, sila kurangkan sket tahap kebongkakan, yer. It's the worst about you.



P/S: Berhenti berharap kadang perlu untuk sesuatu yang bersifat ilusi & mustahil.

Ahad, 23 Disember 2012

Limited Language

Am not good in English - neither writing nor speaking.

I love my Bahasa more. I'm best at it. ^^

But sometimes I'll need to write in English - my limited language.

The only reason is, because there's too much complaint about this and that in my head but complaining too much isn't good so to prevent myself from saying rubbish better expressing it in limited way.

Great idea is it? Heh.

Same goes when there's something that shouldn't revealed, so English is my option.

[I would like to use Arabic instead but time to time my knowledge is fading away. Too bad but serves me right why no practice at all.]

Lately I'm losing passions. My response towards certain things somehow changed without me realise how does it happened.

When thing I hate most happened, I will not be able to tolerate with it. Every particle of my body will react nastily, and most of the time stupidly. Especially if people put all the blame on me and it's not my fault.

Due to bad emotion handling, the dissatisfaction will remain for days, or weeks. For some situation it may remain months.

But these days, I didn't react much. I can simply walk away and forget it.

Seems better but somehow it scares me. Like something's inside me is changing without me knowing it. Uh, parasite-thing lives in our body and concurring us from inside only happens in movies rite?



P/S: Hope nothing's bad waiting for tomoro. Aigoo this feeling when will disappear.

Sabtu, 22 Disember 2012

Gergasi : Novel Review

Novel keluaran FIXI.

FIXI - penerbitan yang memestikan hanya sepatah perkataan selaku tajuk, dan konsep bahasa adalah santai & up to date.

Justeru, pada yang gemarkan ayat ala-ala Alaf 21, atau ayat-ayat berbunga penuh, tatabahasa yang skempus, serta olahan ayat serba gempak, anda bukanla kelompok pembaca sasaran FIXI.

Setakat ni novel keluaran FIXI yang aku baca sumenya tak menghampakan, terutama pada jalan cerita yang fresh dan berbeza dari kebiasaan.

GERGASI, tulisan yang aku terlupa nama penulisnya [setelah digugel namanya ialah Khairul Nizam Bakeri), berkenaan Betara Waja, atau sebuah robot bersaiz gergasi yang seketika muncul di tahun 1511, tepat pada waktu Melaka diserang Portugis, dan kemudian muncul semula di abad-21, di kota ibu kota Kuala Lumpur.

Jalan cerita yang bermain dengan masa & memori, pengkhianatan & penindasan terhadap watak utamanya, perkembangan setiap satu watak dengan cukup baik, dan ending yang selamat.

Padanan teknologi masa depan & sejarah masa lalu, perincian aksi peperangan antara robot, sedikit tentang cyborg, dicanai sebaik mungkin & cukup rencah untuk menghalang dari berhenti membaca.

Cuma, kerana satu masa penah jugak aku taksub dengan game Starcraft, aku perasan elemen perang, taktik & teknik Starcraft agak ada dalam novel nih. Sangat comel bagaimana segerombolan askar murahan (yang boleh dibentuk dengan beberapa puluh mineral asas - hanya pemain Starcraft maklum istilah neh, mianhe) - disuntik 'nyawa' & emosi oleh penulis, dan bagaimana fokus & tumpuan dorang hanya pada misi utama diperincikan, dalam masa yang diselitkan sama semangat juang ketuanya yang mana 'nyawa'nya lebih berharga dan mesti dipertahankan.

A touch of natural elemen - cinta & kasih sayang serta keperimanusian - tak dikecualikan, tapi penulis mengulas tanpa penekanan yang berlebihan, just nice katanya.

Sangat daebak.

FIXI, I got you in my list. Whee~~
But I will need to make a space dalam gobok buku since it's full.


P/S: Btw, Aku Bercerita RAM bila nak kua? Tak sabar neh.

Khamis, 20 Disember 2012

A Lot

I have a lot in my head at the moment yet I cant write anything about it.

This is frustrating.

I need some time for myself, yet cant buy it anywhere. Maybe somebody can lend me some?

Something is not right somewhere, I have this feeling but cant figure out what is it about. Not too bad I hope.

Btw, hoping nobody will vent their anger not at the right place anymore, at least no before my eyes. If anybody has the urge to do so__ well at least not tomorrow please.



P/S: Weird things keep happening. Am I dying? Idk.

Selasa, 18 Disember 2012

MCQ

Multiple choices kadang bukan la sesatu yang terbaik. Ada lebih dari satu pilihan, dan dalam banyak hanya ada satu paling tepat. Cuma SATU. Salah pilih maka salah la, betul, maka betul la. 

[sebab tuh dalam exam MCQ adalah membunuh, instead of soalan struktur. whee tak pasal-pasal pasal exam plak]

Selain exam, contoh MCQ yang paling femes dalam real life adalah when it comes about jobs & partner.

Jobs. Bagi orang yang zaman pembelajarannya gempak & superb, hakikatnya zaman memilih kerjaya adalah sukar.

Antara keinginan sendiri & kehendak orang lain. Orang lain yang merujuk kepada keluarga yang sentiasa di sisi walau apa saja, dan masyarakat sama ada yang selalu memberi kerjasama membangun atau yang lebih gemar mengkriritik tak kira apa saja.

Partner. Dalam hal neh, takde sesapa ada kelebihan. Walau selalunya yang hensem/hot/jelita/menawan dikatakan ada pilihan yang terlalu banyak, tapi still, untuk MCQ, jawapan tepat hanya satu.

Jadi jawapan kepada apa, atau siapa, bergantung kepada yang bertanggungjawab memilih. Bak kekata, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. 

Andai pilihan tuh bukan yang tepat, masyarakat mungkin simpati, tapi yang menanggung kesan & natijah, patbelas kali lebih menderita.

Tapi, kerana ini bukan exam paper, maka pilihan yang salah dalam MCQ, masih ada unsur-unsur simpati yang selalunya hanya ada untuk soalan struktur, which is, you can always fixed it.

Bagaimana mau memilih, hampir sepenuhnya bergantung pada yang memilih. Cuma, kerana hidup ni perlukan masyarakat, maka banyak yang perlu dipertimbangkan.


p/s: Tetibe teringat Leslie Cheung yang bapak hensem tapi memilih untuk bunuh diri sebab depresi. Walhal ada sangat banyak cara untuk handle depresi tanpa tamatkan riwayat sendiri.

Not Anymore

I would like to share something.

I kinda starts not liking this person that much anymore.

Huh?

No no. It's not a crush, for sure not. It's just a mere person. Someone with normal attitude, err, and sometimes two-faced.

Two-faced means, opposite character while working & not. [Heh, it's not like I really know this person.]

Well, I admired this person quite a lot. But lately, not anymore.

Venting anger not at the right place is bad. So, this is one of the consequences, I guess.



p/s: Liking people is hard. Same goes when we hate people. Aish I dont know.

Ahad, 16 Disember 2012

Orang Itu

Last time I talked about this person - opismate yang berperawakan biasa tapi ulahnya sukar diduga.

Lately, alhamdulillah, keadaan macam dah jadik makin baik.

Now I am a person too in her eyes. Well, at least that's what I believed.  Whee~





P/S: Alhamdulillah.

Khamis, 13 Disember 2012

FanFic vs Established (?) Drama

Fanfic = some kind of fiction written by talented fans.

Character adalah berdasarkan sesorang/sesekumpulan artis, perkembangan & perincian watak adalah 98% rekaan.

Who cares, created or not, fake or real, as long as story line is exciting enough, I just love it.

Lagikpon, fanfic, atau drama, atau filem, atau seumpamanya, basically same. Erk, well at least that's how I think. ^^ Whee~

Drama/filem, adalah sesuatu yang dilakonkan, atas dasar skrip rekaan sesorang/beberapa orang, dan dipertontonkan dalam bentuk video.

Novel, tulisan oleh sesorang/beberapa orang, dibukukan & diedarkan dalm bentuk bertulis.

Bergantung kepada pilihan, sama ada mau membaca & hanyut dengan jalan cerita yang ditulis, segala watak & perwatakan diimaginasikan sendiri, atau, menonton, dan hanyut dengan jalan cerita yang dipaparkan, serta watak & perwatakan yang dilakonkan (bonus kehenseman/kecantikan pelakon).

More or less, lebih kurang je.

Bukan semua fanfic best, atau, boleh dilayan. Ada sesetengah agak lame. Macam jugak sesetengah novel. Baca satu chapter (melampau la nak kata baca satu muka je), dah boleh agak storyline & ending.

Sama jugak dengan drama/filem. Bukan sumenya best, atau, layak ditonton. Ada yang sangat bosan, plastik, dan jalan cerita sangat tak boleh blah.

Jadi, pilihan di tangan sendiri. To watch, or to read.


*****

"Could you please stop reading all those.... fanfic?" kata tuan punya brukben yang sedang aku guna ketika itu.

"So what, it doesn't harm you."

"It's.... fake!" katanya sambil buat muka macamana-boleh-tahan-hadap-lappy-baca-benda-tuh.

"C'mon, your Sam & Dean also fake! Still, you never missed any season. We both read/watch fake things."

Beliau peminat tegar siri Supernatural.

"Yes, but mine is established!"

"Like I care." Haa, macam aku kesah, femes macamana pon andai tak kena dengan minat, who cares.

It wasnt a fight. It was a normal conversation between us. Lagipon aku tak gaduh dengan budak kecik baru belajar. Haha~

Btw, budak kecik tersebut adik aku, dan dia sangat tak suka membaca, especially novel. Sangat gilakan My Chemical Romance & segala wallie, ringtone, gift kat handphone, interview etc. berkaitan dorang neh, beliau simpan.

[sebenanya sama macam apa yang aku buat, bezanya, group yang kitorang minat berlainan jenis muzik.]

Orang yang tak suka membaca & lebih suka pegang novel sambil aku bercerita pasal novel tersebut dari A sampai Z, macam si budak kecik neh, adalah normal untuk react camtuh.

[suddenly teringat ada someone else yang suka diceritakan kisah novel/buku/komik instead of baca lalalala]

So, konklusinya, established or not bukan satu isu. It depends on you. Wheee~



P/S: Still, RAM is one of the best author. Erk.. at least, that's what I think.

Rabu, 12 Disember 2012

Kembali ke Sekolah~!

Whee~!!

Lambat lagi kan cuti skolah habis, tapi cuti sekolah atau tak macam la ada kaitan dengan aku sorang yang bekerja tak kena mengena dengan sekolah atau alam persekolahan.

Tapi, kerana si MAW tuh masih bersekolah, jadi bila keluar, matanya sebok je terpaku kat beg-beg sekolah. Tak menahan demand nak beg sekolah Ultraman. Dan beg tuh siap ada tayar lagi.

Motip nak bertayar bagai walhal belom pon darjah satu? Mengada la sangat.

Tak habis-habis dengan Ultraman beliau.

Dek taksub dengan Ultraman yang mampu berterbangan, beliau penah sekali cuba melompat parit sedalam hampir semeter setengah dengan kelebaran hampir semeter, dengan sangkaan beliau akan mampu berterbangan semacam Ultraman kepala pelik ada lampu-lampu tuh.

Lagi teruk, musim tersebut adalah musim tengkujuh & parit dipenuhi air.

"Saya nak terbang!" jeritnya pada mak aku yang sedang bersihkan rumput di sekeliling ubi kemili, sambil terus melompat.

Harus orang tua terkejut hampir luruh jantung bila serentak beliau menjerit 'jangan', si MAW dah pon melompat penuh gagah.

Parit tuh walopon tak sampai semeter setengah, tapi dasarnya berlumpur dalam. Anda akan tenggelam andai turun, tenggelam hingga ke dasar tanah yang belom jadik lumpur. Dan sekali lagi, ia adalah dalam.

Kalau setakat berketinggian macam aku atau kakak Shunny [yang selalu cakap lagi tinggi dari aku tuh], memang sah tenggelam.

Alhamdulillah, entah cemana, boleh plak lompatan budak tiga/pat tahun tu, lepas. Tuh pon, aci-aci cecah seberang parit je.

"Oh, dalam," kata si MAW bila ala-ala je cecah seberang sana. Dengan muka pucat.

Dan sejak situ la, beliau belajar bahawa parit tuh dalam, dan lebih penting, Ultraman hanya terbang di kaca TV. Di luar, adalah tak mungkin untuk terbang.

Still, Ultraman masih peberet beliau.

Oh, beg Ultraman bertayar tuh?

Malam sikit aku nak belikan. Beli beg biasa sudah, fungsi nak letak buku je kan. Jangan demand, aku dulu bawak plastik jeh taruk buku zaman seusia beliau.

Dan, sekolah belom nak bukak lagi, lenkalik je belikan.


P/S: Erk, baik. Aku bawak beg galas bodoh je, gantung kat leher, sambil naik basikal. Takde la ke tahap bawak beg plastik. Hehe~

Isnin, 10 Disember 2012

Bulan-bulan Gerhana di Tok Bali

Bercuti di kampung setelah berjaya mendapatkan AL dengan penuh drama.

Kali ni pon balik kampung hosmet jugak yang hantar, kakak Shunny & kuda putihnya. Punya la ramai umat manusia balik Terengganu/Kelantan, sampaikan bas aku trip pukul 10pm dah sampai pukul 945pm tak dapat masuk stesen sebab bas kat depan belom kua.

Dah ala-ala raya haji hari tuh. Dalam 1030pm baru bas gerak.

Sampai macam biasa la pagi Sabtu, malamnya tah tetibe Si Arjuna ajak gi ramai-ramai bakar sate kat Tok Bali. Ke sana usai Isya' dengan 3 kereta. Walopon dalam perjalanan hujan kemain lebat sampai jalan tak berapa clear, tapi alhamdulillah tiba di Tok Bali hujan reda.

Kelakarnya, masa tengah kekemas nak balik, sepupu aku ternampak 'bulan gerhana' katanya. Beriya la kaum-kaum ibu pakat tengok. Cantik kata deme. Dan masing-masing mula mengira berapa haribulan hijriah malam tu.

Bila aku mendongak, aku perasan ada 'beberapa bijik bulan'. Masa tuh pelik jugak tapi mungkin la effect rabun menyebabkan aku nampak bukan-bukan, jadi aku diamkan & tak masuk campur perbincangan 'bulan' kaum ibu-ibu.

Lalu bila kaum suami-suami muda mendongak, masing-masing tergelak.

"Itu bukan bulan lah!" kata si Arjuna. "Bulan hapenya sampai tiga-pat bijik macam tuh." sambungnya.

Dan-dan tuh jugak sepupu aku yang memula nampak bulan tadi jadi cuak.

"Itu bebenda hape tah yang ada kat tiang letrik la!" kata deme.

Masing-masing baru berani gelak.



P/S: Malangnya kamera habis bateti nak snap gambar 'bulan-bulan gerhana.'

Isnin, 3 Disember 2012

Emergency Leave

Emergency leave aka EL yang selalu aku paham secara teorinya suatu ketika dulu ialah apa-apa saja yang berkaitan keluarga contohnya kemalangan atau kematian yang memestikan ambik leave secara serta merta tanpa pemberitahuan terlebih dulu.

Kemudian, berada dalam dunia pekerjaan, pemahaman baru, EL adalah bila berlakunya sesuatu di luar jangka, yang juga berlaku tanpa sebarang notis awal.

Tapi tatkala teraplikasi pada aku ialah, bila Cik Tenuk tercedera.

Yer, beliau pancit buat kali kedua dalam jarak masa kurang sebulan. Yang pertama dulu menyebabkan aku terlambat ke opis untuk kali pertama, penyebab waktu tuh adalah tusukan paku sepanjang jari kelingking & sebatang lagi paku kecik panjang separuh jari kelingking.

Yang kedua neh, kerana shift awal & bengkel blom dibukak serta silap percaturan menyebabkan terpaksa EL.

Heh, EL pertama tahun nih dan penyebabnya adalah Cik Tenuk.

Terer btol beliau neh. Nothing caused me EL except for Cik Tenuk neh. Tapi, kerana beliau Cik Tenuk yang diperlukan & selalu memahami, takpe, kali nih bagi muka. Tapi no more next time tau. Next time beta tinggal jeh sorang-sorang kesejukan bawah hujan. Huh~




P/S: Kali kedua adalah dek kaca. Mungkin terpijak (?) [ke terlanggar] dua tiga hari lepas masa gi keje yang kebetulannya ada eksiden kaca-kaca berselerakan kat permukaan jalan.

Ahad, 2 Disember 2012

Friend of Mine

There's this friend.

A friend of mine since... almost 10 years. [wow baruku sedar sudah lama rupanya]

Kawan sejak zaman sekolah menengah. Biasa la kawan zaman skolah, zaman masih hingusan dengan sepak terajang dunia, ada la masa mesra gaduhnya.

Sebetulnya kitorang kawan yang tak penah bergaduh, beliau seyesly sorang budak inesen yang sangat baik. Cuma, kata orang, air yang tenang jangan disangka takde buaya.

Langit yang cerah takkan mungkin selalunya terang, musim teduh akan datang tiba ketikanya.

Gitu lah, selepas hampir tiga tahun, friendship tuh teruji. Dan kerana yang diuji waktu tuh adalah sorang budak hingusan yang menyangka segalanya bagai teori sebuah buku teks, bak ceritera Komsas, setiap cerita berkesudahan baik-baik saja, maka apa yang dikatakan friendship tuh tergugah jugak la sekejap.

Lalu, bila masa berlalu, makin matang mungkin, lalu apa yang pernah retak tuh cuba dipulihkan semula. Andai tak seerat dulu pon tak kesah lah, asal sekurang-kurangnya takde yang perlu buat u-turn bila tiba-tiba terserempak di jalanan.

Itu pon selepas hampir tiga tahun, mungkin. Dan ikatan yang pernah seketika terjeda berlangsung semula. Bertemu & bersembang apa adanya, walau jauh dalam satu sudut masih ada kekekokan dek segala macam kata cerca yang pernah terucap.

Sungguh, kerana santan pulut binasa. Kerana bicara badan merana. Kerana kata-kata muka malu sampai bila-bila.

Kesudahannya, beliau masih adalah sorang kawan. Kawan yang inesen.

Kawan yang mengajar erti - never ever judge people from the way they act.

Kawan yang sampai bila pon takkan ada penggantinya. Sorang kawan yang tatkala sesuatu itu meletakkan jarak antara kitorang, bermula situ tak penah jumpa sesape seperti dia.

Heh.

Tapi seyesly, walau beliau takkan mungkin tiba di laman neh, sungguh, hakikat takkan berubah. Sekurang-kurangnya hingga sekarang, ia tak berubah.


P/S: Would appreciate if no such thing as awkwardness between us. But who am I to ask for that.

Selasa, 27 November 2012

Babai~

Menerima kenyataan apa adanya tak sesenang bercakap berjela-jela.

Tapi sama ada mau atau tak, menerima adalah satu-satunya pilihan yang ada.

But one day my turn will come. One sweet day.

Dan andai itu berlaku, cemana kesahnya menatap cebisan neh? Heh, harus ke guling-guling tutup mata keseganan dengan diri sendiri?

Heh. We'll see.

Papepon, andai masa itu datang, ia pasti tak sedekat mana. Pokok limau nak besar pon amik masa bertahun., inikan anak manusia. Perlu ke bertahan selama itu?

Gamaknya begitu la. Ndak atau tak, pilihan yang ada adalah bertabah.



P/S: No more cheezy wedges. TT__TT

Sabtu, 24 November 2012

It's Saturday

A whole Saturday for myself. Finally.

Setelah berhempas pulas menyelesaikan operasi pindah rumah, bercuti-cuti Mesia ke Langkawi yang sungguh panas berbanding KL - yang sentiasa la lembap aci petang je ujan, aci tengahari ujan - selama 3 hari 2 malam, balik ke kota ibu kota dan sambung keje selama nam hari, hujung minggunya ke Podiksen pulak untuk majlis nikah & kenduri kawen hosmet - bertabahan di bilik berekon penuh serunuk selama 3 hari 2 malam jugak - balik kota ibu kota lagi dan sambung keje selama lima hari, akhirnya hari ni adalah hujung minggu pertama melepak di rumah sewa baru dengan amannya.

Uff. Ia adalah apa yang dinamakan kepenatan.

Dan, mengjangkakan keje minggu neh bakal mencabar kekuatan, tapi rupanya, tidak sama sekali.

Call alhamdulillah makin normal. Makin ke tahap-tahap biasa walaupon asik dapat call pepelik dan jenuh nak bercakap. [sorang cs pon reti penat & malas bercakap walla]

Apa yang di luar jangka adalah, minggu neh adalah minggu sakura berguguran. Walla~ [yeyyy mood putus pius datang lagi sila abaikan saya]

Cuma, penghujung minggu, heh, apa yang dinamakan realiti tuh menghentak minda yang makin tenggelam dalam angan yang tatau bila nak habis.

A conversation.

Yang dah semacam simbahan air dingin ke wajah. Terseret ke panas bahang mentari di dunia serba nyata dari nyaman bayu menghembus di sejuk mimpi khayalan.

Tapi still, walo se-best mana berangan, kenyataan adalah yang terbaik. Menerima apa saja selaku hakikat adalah jauh lebih baik dari teruskan mencipta ruang serba manis dalam pikiran.

Baikla, balik kepada dunia serba nyata nan fana, minggu depan adalah keje balik lambat, harus lepas Isya' baru balik. Justeru sila bertabah.

Dan cik annual leave, bila agaknya nak approved ye? Saya nak beli tiket balik kampung neh.



P/S: Fefeeling macam stalker pulak. Aigoo~

Khamis, 15 November 2012

A Place Called Home

Akhirnya, unifi selamat diaktipkan balik kat rumah baru.

Setelah beberapa sesi-senak-otak-cari-rumah-sewa, akhirnya kitorang dapat jugak satu unit apartment (?) kat tempat yang sama, berbeza blok jeh. ^^ Alhamdulillah.

Sesi-sesi pindah-randah barang dari sebesar-besar & seberat-berat benda ke sekecik-kecik cinonit cinoit menda, yang kasarnya mengambik masa lebih kurang 2 minggu, akhirnya awal bulan nih kitorang sume secara rasminya berpindah.

Walopon rumah sekarang lebih kecik berbanding rumah dulu, tapi tapela, masih dalam proses cuba menyayangi (?) rumah baru.

Setakat neh, Astro blom masuk, jadik kakak Shunny masih kebuhsanan nan amat dek ketiadaan TV & channel-channel peberet beliau. Nasib baik la unifi ada Hypp TV, jadi boleh la tengok TV jugak. Sila bertabah kakak Shunny, Astro is coming, soon, harapnya laaa.

Oh yer, dan kali neh aku dapat apa yang lama aku nak, bilik yang dihuni hanya 3 orang, bukan 4. Finally. Dan, mesti disebut ialah, bilik aku ada kipas syiling.

Walla~! Selama neh pakai kipas duduk, lebih pat tahun yer, akhirnya dapat kipas syiling harus la seronok & ala-ala jakun gtu, wehehehe~



P/S: A set of smile. I want it some more. Lalalala~


Rabu, 31 Oktober 2012

Meriyan - Dulu & Sekarang

Meriyan - satu spesies perasaan kemurungan/stress yang dikaitkan dengan ibu-ibu yang baru bersalin & masih dalam tempoh berpantang.

Kurang pasti pulak apa penjelasan sebenar perkataan neh atau adakah ia  wujud dalam kamus dewanbahasa tapi selalunya ia dialami oleh ibu-ibu muda yang baru melahirkan anak.

Lebih kurang macam satu perasaan rendah diri, rasa diabaikan, rasa tak dipedulikan & kekadang ibu-ibu ni sukar menerima kenyataan dorang kini punyai anak.

Selalunya berpunca bila ibu-ibu neh dapat anak dalam keadaan mereka masih kurang bersedia, yang menyebabkan dorang gagal kendalikan pikiran supaya sentiasa berada di tahap waras & normal. Kadang, si ibu neh terasa kurang disayangi suami dek perubahan bentuk badan. Dan ada jugak, si ibu yang trauma dengan kesakitan saat melahirkan bencikan bayi yang menjadi penyebab kesakitan tuh. Neh agak rare la. Ke?

Akibat fikiran yang gagal berfungsi di landasan sewajarnya neh, ada sesetengah kes si ibu enggan susukan bayi, atau lebih teruk enggan uruskan diri sendiri, dan yang lebih dasat penah aku baca dalam magazine zaman bila tah, si ibu sanggup sama ada cuba membunuh si bayi, atau dirinya sendiri.

Scary. Nggg....

Kalau zaman sekarang, jarang berlaku meriyan disebabkan mendapat bayi pada usia muda. Malah kebanyakan mereka yang bersedia untuk memikul komitmen untuk berumahtangga sudah pon sikit sebanyak mempersiapkan diri selaku ibu atau bapa.

Tapi, meriyan masih berlaku. Cuma penyebabnya, selalunya la, tatkala si anak terpaksa dipisahkan dari si ibu.

Alasannya, rata-rata pasangan yang berkahwin kedua-duanya berkerjaya. Justeru, usai 3 bulan cuti bersalin si ibu sudah pon menyarung pakaian kerja & menyambung tugasan yang tergendala. Lalu si comel yang berusia sama ada 3 bulan atau kurang, terpaksa diserahkan kepada nursery. Atau mungkin ditinggalkan di kampung dalam jagaan si nenek.

9 bulan atau sekurang-kurangnya 7 bulan si bayi & si ibu adalah satu, ke mana-mana sentiasa bersama-sama, selepas 3 bulan melihat bayi dalam pelukan, si ibu yang masih cuba menyesuaikan diri dengan telatah si comel, terpaksa berpisah.

Bagi yang kuat & mampu, rasa terkilan dicampak jauh-jauh.

Tapi bagi yang gagal mengepung rasa yang membuak, ia tekanan yang bukan sedikit.



P/S: Ubat untuk penyakit neh? ~

Sabtu, 27 Oktober 2012

AidilAdha

Tahun ni, sekali lagi dapat beraya kat kampung. Alhamdulillah.

Dan tahun ni cam biasa balik malam raya jugak, bezanya kali nih hosmet tolong hantarkan ke stesen bas.

Kesiannya, masa beliau on the way balik rumah tetibe je hujan turun mencurah-curah. Kerana masa tuh dah agak lambat maka beliau meredah je hujan dan hasilnya tentula kebasahan dengan baju opisnya tuh.

Tapi perjalanan diteruskan jugak ke stesen bas. Sampai kat sana kitorang makan dulu. Dan memandangkan hujan lebat maka bas dijangka lambat sampai, maka takde la aku nak suruh beliau yang terpaksa keje di hari raya tuh tunggu.

Jadi beliau pon balik, masa nak balik tuh ada kejadian dingorat old style pulak. Kete sebelah kete beliau, tetibe jeh bertegur sapa, dan ended up ajak beliau kua minum. Ecece aku pikir style gtu dah tak wujud rupanya masih ada ish3...

Beliau punya respon? Opkos la bolayan~ ^^

Yang aku pulak, bas sepatutnya pukul 9.30pm, tapi menjelang 1.30am baru la bas sampai. Dan, esoknya, iaitu di hari raya orang dah setel pon operasi penyembelihan, kira-kira 11.30am aku pon sampai la.

Syahdu sungguh. Menjelang malam raya di kala hari raya pertama dah nak abes baru la berkesempatan menyarung baju raya. TT__TT



P/S: Baideway alhamdulillah selamat sampai dan samat ari raya~

Selasa, 16 Oktober 2012

Willy Satay: A Review

Willy Satay, salah satu pilihan di Foodcourt Taman Sri Ramal, Kajang.
Lokasi

Ahad hari tuh, ni adalah salah satu lokasi pilihan dalam JJCM, lalu petangnya aku & hosmet ke sana. Bukak pukul 6 petang, kitorang sampai dalam pukul 7 lebih, beratur lebih kurang & masa tuh belom 7.30pm pon tapi satay kambing dah habis jadik amik satay ayam & daging jeh la.

Cabarannya bukan pada beratur, tapi pada mencarik meja. Sebab masa order kena bagi nombor meja. Tahap cabaran mencari meja sampai kena tunggu orang habis makan & segera duduk di situ. 

Lepas order kitorang dibagitau kena tunggu sejam setengah.

Tapi takde la sampai sejam setengah pon, rasanya dalam 30-40 minit menunggu.

Dan kuah kacang dibagi dalam mangkuk polisterin kecik individu. Kurengnya bila kitorang mintak kuah extra tak boleh katanya kuah dibagi ikut bilangan orang. Uff.. agak la kan.
[kebetulannya salah sorang member aku makan kat sana dengan tunangnya di masa yang sama cuma meja berbeza mintak kuah extra laju je dapat. Mungkin ke sebab yang mintak tuh lelaki manakala orangnya pompuan? idk~]

Sataynya?

Best. Satay daging dia juicy & lembut. Serta besar.

Gigit je satay trus terabaikan bengkek tak dapat kuah extra [btw kuah kacang dia biasa-biasa je, yang sedap memang satay tuh sendiri], terus terdiam menikmati satay. ^^

Sesi bergambar tak sempat sebab lapar sangat nak bersabar amik gambar dulu.

Memang berbaloi la secucuk satay 70 sen, kalo kambing singgit secucuk.




P/S: Next time mungkin boleh goda hosmet pegi sana lagi. Whee hee~~

Sabtu, 13 Oktober 2012

Alarm Tome

Temanya, lagu yang disertakan dengan muzik yang bising dari awal adalah sangat seswai dijadikan ringtone supaya ada satu kesan kejutan ada panggilan masuk.

Juga seswai selaku alarm tone. Pon atas alasan yang sama, supaya tidur yang nyenyak segera terganggu lalu terbangun la di awal pagi.

Kesahnya, neh antara alarm yang bagus untuk aku, blom masuk line 1st lagik dah terjaga.




Paradise by Infinite

cr uploader: twilightmeimei94

Cuma, tatkala kepenatan [yang tatau la penat berasaskan hape kah keje ngadap pc bukan pegang cangkul membajak sawah ke hape] menyelimuti, sampai nak abis satu lagu macam dibuai-buai suruh makin pejam mata.

Untung la rumet tolong kejut.




P/S: Siap termimpi MV lagu yang sedang berkumandang macam hape je haha

Jumaat, 12 Oktober 2012

Pengalaman

Kata orang, pengalaman mematangkan. Katanya lah.

Tapi, belajar dari pengalaman sendiri tuh walopon mendatangkan kesan yang besar, tapi ia adalah sesatu yang tak mudah.

Sakit dan menyakitkan.
Pahit dan mengingatkan ngilu.
Pedih dan menambah sesal.

Cuma, kerana hidup tak semudah disangka & diharapkan, apa yang ada telan saja jadamnya.
Sendiri. 
Sorang.

Heh.

Kata orang, pengalaman tu guru terbaik. Katanya lah.

Justeru, belajar dari pengalaman sendiri sebetulnya adalah sangat mahal. Sendiri merasa jerih bangun dari jatuh yang melukakan.

Dan kerana ia pengalaman sendiri, maka kenanglah sampai mati. 
Erk.. mungkin la tak sampai detik mati, tapi kiranya akan kekal sebagai parut degil dalam memori.

Dan kerana perancangan Allah tuh jauh lebih baik, jadi sebagai manusia makhluk paling mulia di muka bumi, menerima adalah yang terbaik.

Heh. 

Kesahnya, tersilap letak kod masa training. Akibatnya, tempoh training yang sepatutnya dikira time keje dah jadik sebaliknya. Kesannya, kemungkinan untuk ia perlu diganti adalah agak tinggi.

Jadi anda yang sedang menaip, sila lebih berhati-hati. Pisang memang la tak berbuah dua kali tapi tangan boleh je tersilap berkali-kali. 




P/S: I knew my time will come someday. And it was yesterday. Pathetic me.

Sabtu, 6 Oktober 2012

Buy 1 Free 1

It's October.
[langsung tak related dengan the whole story kat bawah haha]

Until end of December, setiap Jumaat boleh berseronok dengan kad debit RHB. Buy 1 Free 1 kat Kenny Rodges, Starbucks, GSC dan mana tah lagik.

Bulan lepas dah try kat Starbucks, apa tah nama kopi tuh, mocha salted apa tah [aku panggil kopi masin jeh].

Mocha [katanya la] yang ada whipped krim comel kat atas yang ditabur garam haluih tiga pat belas bijik, separuh blended mocha kat atas kaler macam mocha, separuh yang kat bawah kaler macam milo ais lebih susu.

Erk. Tak sedap.

Rasa pelik. Nak kata rasa mocha macam bukan. Nak kata manis macam tawaq. Ngg.. Yang pasti tak bape nak kena kat anak tekak aku. Aku la. Orang lain tatau.

Semalam plak pi try Kenny Rodges. Nggg..  syedap. Tapi B1F1 hanya untuk 1/4 quater jeh. Gasak kan jeh, harga RM17.50 jadik cun jeh la makan dua orang. 3 side dish pilih sendirik.

Next week atau next-next-next week nak pi GSC plak. Buat masa sekarang blom ada cte yang berkenan di mata tersangkut di hati nak tengok.

Last tengok movie bulan lepas Chernobyl Diary. Cte yang sungguh-sungguh la mempergunakan nama Chernobyl tapi gimik jeh lebih, langsung tak cte apa kesan Chernobyl. Mana sejarah ajaq kesan dia manusia jadik zombi lapaq orang tah.

[Kemain jeh exsaited nak tengok cte tuh sebab subjek best zaman blaja dulu sekali tertipooo daaa]




P/S: Baru jeh nak cek belen RHB neh ID expired pulakkkk... Apa kesah ini sume..

Ahad, 30 September 2012

Normal Mode

Baikkkk. 2-3 entry sebelum neh cam dah ala-ala mood DNO jeh. Kenotttt..

Hoh, bajet 2013 baru jeh kua kan, kesahnya aku amik tau sesikit jela, ada sikit teruja tang bape ribu pekerja tah dikecualikan cukai ke pe tah, haaa, tang tu aku kurang paham sape yang dikecualikan kan tuh. Kalo termasuk sekali tang terkecuali tuh kan besh. Lalalala~

BTW tuh je la kot sesatunya yang melibatkan pekerja swasta cam aku [kalo bebetol terlibat la maklom la aku kadang blur alam nak paham apa menda dicakapkan tuh], tang bonus sume tuh memang sah tak la.

Tang bonus tuh yang berkaitan sikit bapak & adik aku la memandangkan deme pekerja gomen. Mungkin aku boleh cuba paw adik aku sikit kot, kalo deme sudi dipaw la, kalo tak sila paw diri sendiri sudahhh.

 Selain bajet, ada menda lain yang kena diberi perhatian gamaknya bulan neh.
Rumah sewa.

Alkesahnya kena pindah. Kurang rajin nak mengenang penyebab kenapa kena pindah setelah dekat 5 tahun duduk sini. Tapi apa nak dikata, layan kan jela.

Proses mencari rumah adalah sikit memenatkan.

Dannnn. Ia memang penat.



P/S: Dah berjaya bagitau pasal projek suku pertama tahun depan. Dan respon beliau adalah kurang besh. Wheee... ada masa lagik untuk proses mencucuk bagi beliau memahami. Aigoooo~

Khamis, 27 September 2012

Bunga nan Ungu

"Kalo sume bunga ungu warnanya, apalah erti keindahan sebuah taman."
Kekata yang aku kutip dari majalah Blues, nukilan penulis Brad - si paku leper yang berperanan melengkapkan letak duduk sang atap & menghalang titis hujan dari terserap.

Kekata yang cukup jelas maksudnya.

Andai sume orang perangainya sama, takde la istilahnya manusia bermacam rupa & gaya. Takde la pulak disuruh manusia saling kenal sesama manusia dengan mengabaikan faktor rupa, warna kulit & geografi.

Atas sebab yang sama, ada manusia yang mudahnya dapat berkawan, dan ada yang sebaliknya.

Ada yang luaran jauh berbeza dari hakikat yang sebenar. Lalu wujud la ungkapan, jangan dinilai buku dari kulitnya.

Tapi kerana manusia itu sifatnya melihat dengan mata, maka apa yang terlihat itu la yang pertama terakam di minda. Hanya bila peranan fikiran digunapakai sepenuhnya, baru la yang tersirat akan tersingkap.

Kata manusia juga, takde yang sempurna sifatnya.

Kerana yang meletak nilai kesempurnaan, manusia sendiri hakimnya. Manusia jelasnya tak sama, lalu apa saja yang manusia putuskan takkan mungkin penuhi citarasa semua manusia yang ada.

Kerana aku juga manusia, pada aku mengharapkan yang indah-indah dalam setiap kronologi hidup adalah ilusi semata. Yang bukan saja mendatangkan hampa yang bukan sikit bila angan-angan terbabas dari laluan yang ada, malah yang takkan mungkin berulang semula ada masa & peluang yang pernah datang.

Dan kerana yang mengharap itu juga manusia, yang memenuh dalam ruang pertimbangan adalah impian manis yang berbunga-bunga.

Apa yang aku harapkan, mungkin benar.
Tapi apa yang beliau impikan jugak, mungkin boleh jadi benar.

Selaku manusia, berharap, berusaha, menerima apa takdirnya. Andai ia semacam diangankan alhamdulillah & semoga yang manis-manis terus jadi kenyataan. Andai hakikat tak sesempurna ilusi, terima & suka seadanya jauh lebih baik dari utamakan kecewa yang pasti ada.

Ia tak mudah.
Tapi tak sepayah langsung tak mencuba.


P/S: Manusia - pelupa makhluknya.


Rabu, 26 September 2012

Hilang~~

Hidup dalam kenangan adalah kurang bagus dalam sesetengah keadaan.

Terutama bila langkah dah menginjak jauh dari titik kenangan & lebih-lebih lagi andai perawakan turut melalui fasa perubahan.

Yang berubah adalah luaran & fizikal, tapi apa yang tersebati selaku darah daging tak sesekali padam walau bagaimana jasmani terlihat. Dan sesatunya yang kekal adalah kenangan.

Aiseh.

Malangnya. Waktu tapak perubahan tuh diorak, semua yang ada di sisi turut ditinggalkan, yang terkandung bersama hanya keinginan dan sejalur rasa mau terus mencapai bintang tanpa ketinggalan dek yang lain yang dah lama terkehadapan.

Jaraknya tak jauh, tapi untuk samakan tahap terlalu banyak yang mesti dipertimbangkan. Dan apa saja yang melibatkan fasa perubahan, hal yang pasti adalah pengorbanan.

Sedar atau tidak, hakikat terbaik yang satu masa adalah sesatunya kebanggaan, kini cuma kenangan paling nyata. Jujurnya, ia satu kenyataan pahit yang payahnya nak dihadam. Membawanya semula ke pangkuan adalah tidak mustahil, tapi bak besi yang lama tak digunakan, menghilangkan karat yang tersebati tuh sendiri bukan usaha yang mudah.

Justeru, kehilangan itu pasti tatkala ia hanya pinjaman semata. Cuma menerima ada apa dengan hati terbuka tak semudah berkata-kata. Ia pahit & nyeri. Pedih dan melukakan. Parut yang kekal akan terus membangkitkan rasa terkilan.

Heh, tak heran la kena tempelak tempohari. I deserved it. Adeshhh~

Dalam satu ruang otak, ia masih kelihatan mudah, kerana ia milik aku.

Parahnya, it wasn't mine anymore.
Since past 5 years.



P/S: Teringin pulak mencari apa yang penah hilang tuh. Should I? Keke~

Jumaat, 21 September 2012

Hari Ini

Baik la, ada beberapa perkara yang menghakis neuron otak hari neh.

Selain dari perubahan plan Mac 2013 yang agak mengejutkan serta hampir takde pape yang boleh dilakukan untuk mengubah balik apa yang sedang jadi penghalang, perkara-perkara lain pon turut menyumbang penyahgunaan logik akal gamaknya.

Raya haji neh dapat cuti kot, alhamdulillah. Walopon memang ada suara-suara kurang puas hati sebab raya puasa ari tuh pon aku bercuti, tapi bolayankan saje la. Lalalalalalalala~

Senyum segaris yang kendiannya sengaja dipadamkan pon, erk.. antara penyebab kepelikan hari nih jugak. [nak jugak mention......]

Dannnnnn.

Motip ramai pulak bebudak yang dikenali sedang menukar status masing-masing dengan rakus?

Yela yela takde nak komplen pon, terkujat jeh sape suh member ngan katak nyorok bawah tempurung tatau kaler langit yang luas tuh biru ke putih kan dah jakun sorang-sorang.




P/S: Tamatttt. Tapi kan, kalo kenduri anda bulan 3, ia akan bertindih dengan plan mega Mac 2013, jadi saya tak boleh hadir kerana jasad kasar tak boleh berada di dua lokasi dalam masa yang sama, sekian fyi. Lalalala~

Khamis, 20 September 2012

Back to Work

Kembali ke KL.

Banyaknya dalam list nak kena setelkan neh.

Tapi paling penting, apa masalah blog neh jadik camneh plak? Ia new look yang sungguh la tak disukai. 

Dush.




P/S: Tamo iron baju!

Ahad, 16 September 2012

My Lappy!

Finally online from my very own laptop! Alhamdulillah. Wehehehe~

Walopon asal bukak je dia nak hang bagai nak rak tapi tapela, this is my lappy!

[dan walopon skang sedang online dari brukben pinjam haha]

Miss my lappy very much & should be able to continue downloading anything & everything pasneh. Ia adalah whee hee~~



P/S: Macam nak tukar cover lappy. Hahahaha~

Jumaat, 14 September 2012

Mianhe

Accidentally offended a super sensitive person.
SORRY!!

Tak maksud pape pon, cuma terlanjur memperincikan pendapat sendiri. Sedang mendengar lagu peberet beliau & terkeluarkan komen tak membina yang agak memedihkan telinga.

Seyesly tak sengaja. Cuma terlupa sekejap dengan siapa sedang bercakap waktu tuh. Whee hee, manusia adalah bersifat pelupa terutama bila kehilangan nervous & berada dalam zon selesa. Sekali lagi, maafkan saya, tak sengaja & tak de niat pon nak sakitkan hati & pendengaran sesape walo saya jujur meluahkan kekata tatkala tuh keke.

BTW. Isunya adalah, ada satu lagu Melayu neh, lagu penyanyi pompuan baru, lupa plak tajuk lagu & penyanyinya tapi penyanyi pompuan & lirik sama ada ditulis sendiri & sumbangan ahli keluarga (bak kata member yang sorang neh la).

Personally aku sangat suka certain lirik lagu terutama yang ada maksud & penggunaan perkataan yang best dengan kombinasi yang menarik. Ala-ala puisi atau sajak.

Kontra dengan minat aku tuh, lirik lagu kesukaan beliau neh sungguh la keremajaan belasan tahun dengan kisah puppy love [istilah yang beliau suka gunakan] & ended up dengan sangat la sweet. Kononnya. Yang mana sungguh imaginasi yang penuh ilusi.

Pengulangan sesetengah perkataan yang bukan je tak meninggalkan kesan plus tak jadi nilai tambah pape pada lagu/lirik tersebut sebaliknya dah semacam satu kekurangan yang nyata. Dannnnnn, sekali lagi, secara peribadinya ia agak annoying to keep listening to it. Liriknya la.

Silapnya adalah, selalunya aku hadamkan diam-diam jeh ketidaksukaan terhadap pape terutama bila dengan beliau yang sorang neh, cuma tadi mungkin ada sikit kesilapan teknikal menyebabkan komentar jujur lagi iklas laju jeh meluncur. Lalu apa lagik, nyaris meletup jugak la beliau.

Tak pasal-pasal la sesi tadah telinga dek topik sume orang ada pendapat & kesukaan sendiri jadi kena faham sume orang takkan sama mungkin ada yang suka mungkin tidak.

[yang mana rasanya molek jugak kalo praktikkan pada diri sendiri tuh wehehehe]

Atas dasar situasi & keadaan aku la yang bersalah. Umpamanya ke rumah orang dan dihidang air sambil menonton rancangan TV yang kita tak suka lantas keluarkan komen yang keras & tak sedap didengar.

Janji, pasneh extra careful!



P/S: Not a soft toy~

Jumaat, 31 Ogos 2012

Happy Indipendence Day~

Busy for the whole week.

Weekend neh sepatutnya akan busy jugak dengan 3 kupon yang kena redeem, tapi last minute ada pertukaran jadik weekend neh cuma redeem satu jeh.

Dan kalo takde aral sekali lagi ke Hutan Lipur Kanching. Whee hee~~

Tetibe je rasa macam dah lama tak lepak ngan hosmet. Jadi kali neh sesi berjimba-jimba dengan seronoknyaaaaa.

Hah, hari nih dah masuk 31st Ogos. Selamat Hari Merdeka. Tahun neh pon sama jugak, hari merdeka aku sambut dengan sesi bekerja di opis. Macam tak biasa pulakkkkk kan.
Kalo kena dengan keadaan esok pagi jalan raya akan lengangggg. Part paling best time gi keje.

Dengan harapan yang tinggi, semoga esok call tak la sedasat sepanjang minggu neh, insyaAllah.....amin!



P/S: Kadang jumpa jugak customer yang membebel mak nenek tapi at the end mintak maaf because of her temper. Rasa pelik. Keke~

Isnin, 27 Ogos 2012

Shopping Day

Shopping for almost 12 hours & dapat beli hampir sume yang diperlukan.

Tapi paling penting dah beli wedges untuk kegunaan di waktu-waktu tertentu - contohnya kalo kena suruh gi kenduri temankan hosmet/member. Selama neh bantai je sandal ke, kasut bodoh ke, even crocs conteng-conteng sekalipon.

Apa tah masalah nak pakai comel-comel ayu santek bagai walhal yang nak makan adalah di mulut takde kena mengena pon dengan kasut or handbag yang lagi menyusahkan nak beratur amik makanan je kadang.

Tapi...... since dah kena panahan beracun lagik membunuh oleh hosmet diikuti sesi bebelan yang bakal berbahagian-bahagian dek men bedal pakai je kasut lalu terpaksa la percepatkan proses pembelian wedges yang sebetulnya memang ada dalam perancangan, cuma selalu tertunda dek malas nak mulakan sesi jelajah kedai carik kasut. Dan kesahnya, last beli sandal/kasut/wedges pon last 2 years ke tah, sempena raya.

Dannn... yang terlebih penting adalah dah beli laptop baru.

Untuk adik aku. Dan insyaAllah kalo sumenya ikut perancangan lagi sebulan akan dapatkan balik lappy klasik kesayangan dari beliau.

[Rasa pelik bila lappy berfungsi lancar tanpa hang sikit pon. Macam ketidaksempurnaan pulak rasanya wahahaha]

Jadi entry ini adalah dari lappy baru, wahahaha.




P/S: Dan buang tebiat beli something ridiculous. Tatau bape lama ia akan berada dalam godok sebelum disarung. Keke~

Rabu, 22 Ogos 2012

Lappy yang Dirindui

Sungguh awkward bila 100% online dengan tipon. Skrin kecik dan kena menaip guna ibu jarri semata. Tak boleh tekan 'delete' dan menaip penuh perasaan.

Lappy skang bersama tuan sementara. Harus la bertabah sekurang-kurangnya dalam masa sebulan neh. Aktiviti mendonlod sesuka hati nampaknya perlu dijedakan seketika.


P/S: Gamaknya bakal berconteng selalu la laman sini memandangkan DNO dah tak available.

Sabtu, 18 Ogos 2012

Menjelang Raya

Tahun ni alhamdulillah company buat penyelarasan gaji. Dan selaku antara yang turut mendapat kenaikan neh adalah berita yang menyebabkan terkena kesan Parkinson sementara tatkala menatap akaun gaji.

Syukur alhamdulillah, kiranya tahun ni aku dapat kenaikan dua kali. Seyes seronok. Dan mak aku pon dah tak ralat aku tak jadi cikgu. Hehe.

Cuma, bak kata orang kemalangan tak berbau.

Tengah malam tadi tetibe dapat call dari famili kat kampung. Memang pelik sebab tak penah dorang call selewat tuh. Dan panggilan tuh dari adik aku si bakal cikgu, sambil nangis.

Bilik kitorang kena masuk dek pencuri. Laptop adik aku yang baru setahun lebih & hp yang baru sebulan dua lesap.
Tingkap bilik diumpil & kebetulan sebelum tu adil aku sebetulnya tengah siapkan eseimen. Kendian mak aku panggil suruh tolong siapkan kueh raya. And the rest is history.

Dua berita - baik & buruk - dalam masa yang sama.

Tapi alhamdulillah masa kejadian adik aku takde dalam bilik. At least takde kemalangan jiwa. Yang hilang cuma harta. Harta tu takpe nanti aku buat pungutan kilat kutip dana belikan beliau lappy baru.

Nampaknya lepas neh tak bleh mendonlod macam-macam untuk sementara. Nasib baik ada cik Ace. Lappy klasik kena la pinjamkan kat beliau sementara waktu.

Macam cool je bercerita kan. Heh, jujurnya menggigil kemain masa dapat call tuh.
Tapi takpe, sume orang pon takde pape maka ia adalah berita baik. ^^

P/S: Kepada yang terlibat, untu sementara anda in charge untuk sesi menonton Lelaki Berlari. Masehhhh....!!

P/S/S: Selamat menyambut raya. Balik la kampung &

Rabu, 15 Ogos 2012

Raya

Tahun ni lagi sekali balik pada malam raya.

So far sume ikut planning.

Tiket raya pegi balik done.
Baju raya done.
Kueh raya done.
Duit raya done.

Semoga perjalanan balik raya selancar tahun lepas. InsyaAllah.

Tahun nih nampaknya lebih bermakna. Sume orang dapat berkumpul. Dan ada pertambahan Arjuna Jr. Btw blom berkesempatan menatap lagi. Yang takleh blahnya Si MAW sket punya teruja.

Macam-macam soalan. Kenapa dia takde gigi, kenapa rambut pendek, kenapa asik tdo etc.
Sumbat mulut dengan pampers baru tau.

Pape hal pon masih ada 4 hari. Waaaa... Sila bertabah.



P/S: Bila mood balik kampung menyerangg..

Jumaat, 10 Ogos 2012

Current Officemates

Kali pertama sesi lepak dengan opismate yang sesama masuk satu batch lebih setahun lepas. Mungkin kali pertama dan terakhir sebab salah sorang akan resign hujung tahun neh.

Berita bakal resign yang aku terima dengan perasaan 'sila jadikan ia satu mimpi'. Adalah sangat tak seronok untuk kehilangan beliau. Walopon jarang dapat shift yang sama, jarang dapat break sesama, tapi beliau adalah sorang member yang best.

Ketiadaan beliau sebetulnya bakal meninggalkan kesan. Aiseh.

Kisahnya beliau neh dah lama nak tinggalkan dunia cs, tapi memandangkan duit tuh bukan datang dari langit hanya dengan goyang kaki maka hasrat nak berenti dipendamkan jeh. Tapi rezeki gamaknya, beliau dapat offer untuk keje dengan famili sendiri yang kebetulannya businessnya makin berkembang.

Dua dalam satu la gamaknya, dapat balik kampung for good, pastuh dapat lak keje ngan famili sendirik.

Waaahhhh. Rezeki beliau. Bila la aku nak dapat balik kampung for good atau at least dapat keje dekat sikit dengan kampung halaman. Haha.

Pape hal pon, semoga beliau sukses, sekarang & in future.



P/S: Korang dua orang yang bukak pose sesama hari ni, timekasih memenuhi impian aku makan yokgaejang. Korang besh la. Haha

Jumaat, 3 Ogos 2012

B2ST - It's Not Me

B2ST - It's Not Me [Eng Sub, Romanization & Hangul]



cr: uploader ksubs2


Lagu neh sangat comel. Sebab ada nama DooJoonie. Keke.



p/s: b2uty~

Rabu, 1 Ogos 2012

A Dream

When a dream comes true.

It's an awkward moment.



p/s: Aigoo~

Khamis, 26 Julai 2012

It's Puasa

Sekali lagi puasa seminggu di kampung. [gamaknya tahun depan tableh la kot]

Raya tahun neh insyaAllah lebih meriah sebab sume orang dapat balik raya, & kalo ada rezeki maka bleh beraya dengan ahli famili baru - Arjuna Junior.

Btw, cuti lama-lama adalah seronok bila sebelum cuti keje dah siap setakat adanya, tapi keseronokan tuh akan terganggu tatkala di tengah-tengah cuti tetibe tdo malam bleh mimpikan keje. Ades.

Oh ya, cuti kali neh balik naik flight. [mode budak jakun pestaim naik flight]

Ufff... ia adalah tak seronok. Tapi sangat memendekkan masa perjalanan dari almost 10jam ke 3jam.

Perjalanan dengan bas cecah 10 jam campur perjalanan ke stesen bas. Tapi cam okeh la sebab nak ke stesen bas tade la rumit sangat & sangat senang bila sampai kampung lagi 5 minit je dari rumah. Tade orang nak amik jalan kaki pon dalam 10 minit je kalo langkah lebar-lebar.

Dengan flight neh ada sedikit kelecehan tang dari PC ke rumah aku adalah 45minit - 1 jam.

Nak ke LCCT tade hal, naik bas jeh. Tapi proses dari PC ke rumah adalah memenatkan. Nak kena membonceng lagik dengan bag-bag sume dalam jangka masa yang bukan sekejap adalah kurang seronok.
1 jam ke LCCT, 45 minit dalam flight, 45min-1j ke rumah. Err...errr...err..

Dannnn... penatnya macam takde beza dengan naik bas. Ada baik buruknya. ^^

Tapi okeh la, merasa jugak naik flight. Haha~



P/S: Whee hee~

Selasa, 17 Julai 2012

Break Off

Break off isnt easy.

Hubungan yang terpaksa ditamatkan atas apa saja sebab adalah tidak mudah. Menukar style hidup yang perlu lari dari kebiasaan dan hidup semula keseorangan adalah tidak sesenang berfikir atau sekadar mencipta bayangan dalam pikiran.

Tak heran la banyak lagu-lagu (terutamanya) menggambarkan betapa susahnya untuk move on & let go sesuatu hubungan sekaligus mengabaikan sume kenangan yang dah jadi sejarah.

Umpamanya hidup tiada lagi erti, langkah jadi sopak & sumbang, selera terjejas, fikiran kerap melayang & segala kerja jadi tonggang langgang.

Atas kesukaran ini mungkin, ramai yang berkeputusan memujuk rayu pasangan untuk teruskan semula hubungan yang terputus di tengah jalan.

Bagi yang memandang dari luar tingkap, mungkin boleh utarakan seribu satu sebab & kata semangat untuk move on dari hubungan yang tiada kesudahan tu, tapi bagi yang mengalaminya sendiri, ia tak semudah ABC.

[Ia annoying bagi yang melihat, tapi penyeksaan bagi yang merasa.]

Tapi, apa je yang mudah. Makan nasik pon perlu kunyah hancur-hancur baru telan, kalo tak, sila la bersedia alami ketidakhadaman yang sungguh tak menyelesakan.

Mau terus tenggelam dalam sejarah yang takkan mungkin berulang dengan terus mimpikan angan yang hampir mustahil jadi nyata, atau bangun & menapak ke depan untuk sesuatu yang meski blom pasti namun harapannya adalah hakikat nan jelas.



P/S: In progress.

Selasa, 10 Julai 2012

The D. Done.

Buat lesen dari Feb, gigih habiskan kelas 10jam dalam satu bulan, krisis ekonomi book cuti untuk test, berkesudahan dengan Mei yang tragis, akhirnya semalam repeat test & alhamdulillah, test kedua-dua part berkesudahan dengan lulus.

Finally! Aku pemegang B2 & D.

Done. Jangan nak suruh aku buat memenda lain lagik. Ini perkara terakhir aku buat atas desakan kemahuan orang lain.

Tapi atas alasan apa sekalipon, yang dapatnya bukan orang lain, aku jugak, justeru yang paling seronok & bahagia pon aku lah jugak.
Lalalala~

Dannn... jangan nak suruh-suruh beli kete plak, buat masa sekarang kereta masih merupakan kehendak buat aku, blom capai tahap keperluan lagi. Tapi satu masa nanti wallahua'lam.

Walopon ia lambang kejayaan [katanya lambang sorang yang bekerjaya dah berkelayakan amik pinjaman & ke mana-mana sendiri selesa & bergaya] tapi buat masa sekarang ia masih adalah satu beban buat aku.

Cik Tenuk adalah keseronokan buat masa sekarang. Dan saya nak nikmati keseronokan tuh sampai habis. Whee hee~




P/S: Dear someone who will never stop taking care abt me, i'm someone different right now. Someone who acts the age. Not a kiddos anymore, so u can stop worrying. Someone who treasure money a lot also. Hahahaha~

P/S/S: Whee hee~~

Ahad, 1 Julai 2012

Pilihan Sepanjang Zaman

Aku & nasik. Tak boleh dipisahkan. Macam irama dan lagu. Tade irama pincang la lagu. Macam aku, tade nasik, lapa & menderita la aku.

Dalam sehari, nasik adalah makanan ruji yang wajib aku hadap. Tak kira la tengahari ke malam. Kalo dulukala makan nasik adalah kemestian seawal pagi - semacam mana kebiasaan masyarakat Kelantan yang bekpes dengan nasik berlauk.

Sekarang, sejak beberapa tahun di kotaibukota-bumi-penuh-kesibukan neh perut dah pandai berkompromi bertahan dengan kueh beberapa ketul sebelum santap nasik sepinggan menjelang tengahari.

Dan tatkala sesi lepak bersama hosmet yang berperut-beranak-tekak-makan-pepelik-western-etc. pon akan makan di tetempat semacam food court yang ada pilihan pelbagai supaya aku tetap dapat nasik.
[timekasih la hosmet-hosmet yang memahami]

Justeru, jujurnya aku bagitau bahawasanya aku sangat tak suka & kuciwa tatkala keakraban aku & nasik dipersoalkan.

"Tak boleh ke makan menda lain selain nasik? KFC pon kenyang jugak!"

atau

"Tak kenyang lagi ke? Mesti kena makan nasik ke? Makan roti & minum air je tak boleh ke?"


Tak boleh. Mesti nak nasik jugak. Dan memang tak boleh. Dah memang rasa nak makan nasik, tak kira la dah makan roti ke blom makan ke.

Nasik adalah sesuatu yang boleh menggembirakan aku.

Kerana manusia itu ciptaan Tuhan yang penuh keunikan serta kepelbagaian, maka setiap individu tuh ada ciri-ciri yang sedikit tak sama antara satu sama lain.
Jadi, adalah kurang sopan untuk tidak menghormati minat & kesukaan orang lain sedang kita sendiri ada unsur-unsur yang keliatan aneh di pandangan yang lain.

Kalau pon tetibe terasa teringin bercikencop etc. pada hari tersebut, perut tetap kenyang, tapi hari tersebut seyesly akan terasa kurang lengkap.

Ia hanya akan lengkap & sempurna semula menjelang tengahari esoknya sebaik saja nasik jadik santapan.

Kesimpulannya, aku & nasik ibarat handphone & kredit.
Tanpa kredit, apalah sebuah smartphone sekalipon, apatah lagi di tempat tanpa free wifi.


P/S: Sekian, aku yang suka nasik selalu.

Rabu, 27 Jun 2012

Botol~

Ada satu botol neh, berisi jus epal madu. Khasiatnya antaranya membantu tidur yang berkualiti & pagi yang lebih segar.

Dan ia milik salah sorang hosmet.

Suatu petang usai balik keje, ada sorang rumet ni, habit beliau ialah minum air sebaik sampai rumah, lalu terus menuju ke dapur. Dan terlihat botol jus epal madu tuh waktu minum air. Selaku manusia yang selalu ada perasaan ingin tau, rumet yang neh mengangkat botol tersebut separas mata sambil bertanya apa spesies menda dalam botol tuh.

Aku yang kebetulan kebosanan & dalam mood nak buat lawak bodoh sengaja menjawab:
"Eh botol tuh takleh pegang."

"Kenapa?" beliau menyoal.

Sambil berlalu selekasnya [untuk elak kena sound sebab bakal bagi jawapan bodoh],"... nanti power dia hilang."

Malamnya tatkala empunya just epal madu balik si rumet yang teringin tau tentang kandungan & khasiat jus tersebut segera bertanya significant kenapa botolnya sendiri tak boleh dipegang.

"Sape cakap kat ko tak boleh pegang botolnya?!"

Dan tetentu la nama aku yang berkumandang sebagai jawapan.

"Ko percaya?!!"

Iyer, cik rumet yang tuh percaya dengan seriusnya dengan jawapan aku.




P/S: Aku gelak tak cukup tanah malam tuh.

Ahad, 24 Jun 2012

Mani-Pedi

Done with manicure-pedicure session ari neh kat Subang Jaya.

Groupon la tentunya, pegi dengan harga biasa memang tak mampu la.

Jujurnya, sesi neh rasanya akan jadi yang pertama & yang terakhir. Sorry to say, agak tak worth it.

Sesi tuh agak rough & takla se-best mana. Hasilnya pon biasa-biasa je, hampir sama dengan yang aku salu buat kat rumah pakai kiub 4 segi yang ada 4 jenis permukaan - rata-rata boleh je dapat dekat memana farmasi dengan harga kurang RM10.

Sebab mengapa ia agak tak memuaskan:
1. Aku & member aku duduk sebelah menyebelah tapi treatment step tuh berbeza.

2.Massage yang merupakan antara intipati sesi hanyala sesi sapu losyen lavender bagi rata-rata then daaa.. siap.

3. Proses kilat yang sebelumnya ditaruk sikit wash-off cream kemudiannya dikilat menggunakan sejenis berus yang menyebabkan kesan calar yang bukan sikit kat permukaan kuku. Dan ia sungguh menyedihkan.

Kesimpulannya, jauh lebih baik buat di rumah saja. Tak pon sambil jawab call. Wehehe~
Sesi neh kira experience la, takde la jakun sangat nanti orang duk cakap pasal mani-pedi bagai.



P/S: Some people say, Beauty is Pain.
I tot beauty is very subjective..eh?

Ahad, 17 Jun 2012

Taiping-Baling-Taiping

Semalam 16/7/12 adalah tarikh pasangan SS-AA disatukan. Kenduri deme insyaAllah bertarikh raya ke5 & raya ke7, semalam hanya pernikahan dengan kenduri kecik & sesi outdoor (kot).

Justeru Sabtu tuh dek sedikit kesulitan aku, Lean & ustazah Una bertolak dalam ko 12 tengahari dari Kamunting ke Baling. Dan aku yang tetibe cuai menyebabkan kitorang terpaksa berpatah balik lepas bertolak kira-kira lima menet, kononnya tertinggal purse yang rupanya ada dalam beg sandang dalam bonet. Haip~

Majlis pernikahan berlangsung kira-kira 1330 & kitorang hanya tiba tatkala tetamu lain beransur balik, waktu jam hampir 1500.

Lepas menjamu selera pengantin ajak join sesi outdoor di bendang.

Dari sekadar pemerhati tak pasal-pasal kitorang disuruh jadik pelakon tambahan deme posing plak.

Menjelang 1700 kitorang terpaksa mintak diri memandangkan memasing tak pasti perjalanan balik Kamunting walopon tujuan asal ialah pengantin lelaki nak tunjuk rumah dia untuk kesenangan kenduri nanti.

Dan tatau kenapa & macamana, tetibe sampai turn aku salam dengan Puan Pija, tetibe ada sesi emo bagai. Perasaan yang hampir sama waktu di majlis kawen si Arjuna satu masa dulu - dan ini adalah antara sebab aku tak suka pegi member punya kenduri. Hoh~

Sebahagian dari pose pengantin yang sempat disnap. Dengan izin tuan punya badan ia aku publishkan.


Lokasi outdoor





Aksi sang pengantin di bawah arahan cameraman



Copycat Ustazah Una & Lean di bawah arahan aku selaku cameraman



Kalo dah nama pengantin tengah candid pon berseri-seri penuh bahagia



Speechless 1



Speechless 2 : Nampak cool tapi hakikatnya pengantin lelaki tengah nangis sambil senyum sebab tak cukup gagah :p



Satu.Dua.Tiii~ga~!



Speechless 3



Giliran pengantin jadik cameraman yela cameraman pon married kapel yang tetibe teringin nak posing jugak



Sedang bersembang dengan pengantin pompuan bila tetibe pengantin lelaki muncul kat pintu


Selamat pengantin baru buat pasangan SS-AA, sila bertabah dalam menanggung tanggungjawab yang rasanya tak seindah sesi outdoor (?).


P/S: Sesi gambar hanya akan diupload setakat neh saja untuk mengelakkan deme-deme yang blom kawen terasa aura jeles. Tamat~!

Ahad, 10 Jun 2012

Cooti Tamat~

Kurang 4 jam akan bertolak ke KL semula. Adeh, part paling tak best bila berada di kampung. Wulla~

Hujung tahun neh insyaAllah ada plan cuti-cuti Mesia, salunya akan bergerak satu rumah tapi kali neh berdua(?) dengan salah sorang hosmet. Kekangan masa free kekdahnya. Memasing busy tak hengat maka takde maknanya.

Dan suku tahun pertama tahun depan insyaAllah jugak la nak jenjalan tapi jauh sket la, dan kali neh dengan hosmet reramai.

Malangnya, mak aku adalah sorang yang sangat la tak suka anak dia gi jejauh. Dan walopon aku blom cakap pape pasal planning tahun depan yang perancangannya dah pon bermula tuh, tapi instinct sorang mak cam tetau je. Dan-dan jeh beliau cakap, kalo nak melancong tuh melancong le, tapi dalam Mesia sudah laaa..

[Mak aku ada jenis yang tak suka anak-anaknya berjalan-jalan tatau la kenapa walhal anak-anak beliau sume suka jenjalan adehh]

Lalu aku pon bebuat la tak dengar apa yang beliau cakapkan.

Justeru, otak kena bekerja keras memikirkan cara nak bagitau nanti. Haip, lama lagik kot.


P/S: Adehh.

Khamis, 7 Jun 2012

There's a Girl - The End(?)

Kisah pasal 'there's a girl' baru je bermula selepas agak lama dipikir-pikirkan. Tapi nampaknya kisah pasal gadis tersebut bakal terhenti.

Sebabnya aku akan berpindah tempat di mana takkan lagi akan menatap wajah & ekspresi beliau.

Kisahnya, aku dah dapat TL baru lepas TL lama dah naik pangkat. Sedikit kerisauan di situ walopon sume orang kata asalkan kita buat keje kita tak kesah la sape pon orang atasan.

Hakikatnya ia menggusarkan. Haha~



P/S: Kurang besh sebab posisi baru akan menyukarkan aktiviti meng-usha~ Lalalalala

Jumaat, 25 Mei 2012

There's a Girl.

There's a girl.

Nampak normal macam orang lain. Pakai baju labuh atas lutut belah kiri kanan. Tudung bawal style baru two-tone dengan manik-manik kilau atas kepala. Seluar panjang kaler hitam. Sandal santai kaler coklat gelap.

Dah keje beberapa tahun, dah ada banyak pengalaman & sangat cool time handle memacam customer. [kagum di situ~]

Sorang senior tentunya.

Cuma yang agak membengongkan pasal beliau adalah sikap beliau yang tak terjangka.

Beliau bukan la pendiam tapi takla ke tahap becok. Kadang bersembang jugak pasal memenda lagho selain pasal keje. Kadang ada jugak time beliau tergelak ketawa time bersembang waktu ada senggang tade customer.

Selaku senior, kadang beliau sangat membantu. Waktu aku si junior yang kekurangan access beberapa waktu dulu beliau banyak jugak menolong. Cuma, kekadang beliau sangat willing untuk menolong, tapi kekadang, beliau menolong tapi dengan cara yang semacam terpaksa.

Di waktu senggang yang jarang kedapatan, ada ketika beliau hanya diamkan diri & komited pada keje, menatap pc langsung tak toleh kiri kanan, tapi kadang akan tetibe ajak bersembang tentang macam-macam.

Tapi terkadang, beliau melayan certain orang semacam halimunan. Dan berbeza plak pada sorang yang lain.

Justeru keadaan tuh kekadang akan mendatangkan ketakselesaan yang sungguh tak menyeronokkan.

Pendekkan cerita, beliau adalah sorang yang unexpected. Macam jalan raya, tatau bila masa akan lengang & bilamasa akan jammed.

Selaku sorang yang akan sentiasa dekat dengan beliau, ke-unexpected-an beliau sikit sebanyak menimbulkan rasa skeri time bekerja.


There's a girl.
Sorang senior yang harapnya satu hari aku boleh paham beliau sorang yang macamana.


P/S: There's a girl. Yang akan ketemu lagi esok.

Ahad, 20 Mei 2012

Kangkudang Goreng

Masakan paling senang oleh sorang yang tak reti memasak.

Bahan-bahan:

Kangkung
Udang
Bawang putih
Kunyit (serbuk/kunyit hidup)
Cili padi
Garam

Cara-cara:

Bawang putih & cili padi ditumbuk manual, dicampur serbuk kunyit (duk kat bandar kotaibukota senang pakai serbuk jeh ^^) & garam, gaul rata-rata.

Udang yang siap disiang, kalo bersaiz besar sangat potong dua, kendian gaul & perap dengan bahan yang ditumbuk tadi dalam soploh menet.

Siang kangkung.

Panaskan kuali. [Jangan lupa taruk minyak secukup rasa]

Masukkan udang, kasik masak sket pastuh campak kangkung. Goreng dua tiga menet, siappp~!


Sesi bergambar:

Udang yang diperap. Nampak tak menyelerakan kan?


Kangkung - seikat rm0.69 kat Carrefour


Siap. Kualiti gambar 2MP.


Close-up.


Gambar diambik menggunakan tipon CapSingaLaut 2MP.


Masakan yang menjimatkan tenaga sebab ada lauk & sayur dalam satu hidangan. Juga menjimatkan tenaga untuk membasuh pinggan mangkuk selepas makan.

Sekian sesi masak.


P/S: Aku yang hanya makan sayur spesies kangkung. Peace!

Sabtu, 19 Mei 2012

Beza yang tak Sama

Ada beza ke tak? Ofkos la ada.

Selama nih kucing adik anda dipanggil si ketot, dan sentiasa memanggilnya si ketot. Tiba-tiba suatu hari anda memanggilnya sebagai si kucing saja, tentu la yang biasa mendengar jadi keliru.

Dan saat diminta penjelasan anda segera melenting sambil melengking tentulah yang bertanya terdiam termati kata.

Anda mungkin dihenyak penat & semak dengan pertanyaan, noted.

Yang bertanya pula rasanya perlu belajar stay away from anything yang kelihatan tak berkenaan dengan diri.

Cuma, mungkinkah respon sebegitu hanya terjadi kerana yang terlibat tuh sorang penambahan?
Eksperimentasi, perlukah sekali lagi?


P/S: Waktu satu masa rasa ini hilang, apakah nilai entry neh kala tuh?

Misyu~


Saya rindu yokgaejang~ T____T


P/S : Nak yokgaejang~! Selasa depan off, yokgaejang im cominggggg~

Khamis, 3 Mei 2012

28th April 2012

Tarikh perhimpunan BERSIH 3.0 & tarikh aku balik kampung.

Kalo ikut perancangan asal patutnya malam 27th tuh dah selamat dalam perjalanan ke kampung, tapi dek beli tiket last minute - tiket abes. Sesatunya tiket yang available adalah perjalanan pukul 12 tengahari 28th.

Justeru, bergerak dari rumah ke Hentian Putra dalam pukul 10am lebih, terkujat jugak LRT aliran Kelana Jaya-Gombak dipenuhi kaum Cina. Muda-muda sumenya, mungkin dalam awal 20-an. Hingar dalam LRT dengan perbualan dalam bahasa dorang. Turun di KL Sentral naik plak komuter menghala ke Putra.

Pon, dipenuhi umat manusia.

Sampaikan coach for ladies only katanya tuh penuh sampai ke pintu. Di dalamnya hampir seimbang kaum Cina & Melayu.

Dari dalam komuter kelihatan sebahagian peserta perhimpunan berjalan kaki menuju ke Dataran Merdeka(?). Dan dalam jarak beberapa meter di hadapan dorang sepasukan polis/anggota keselamatan berpakaian serba hitam berbaris melintang jalanraya.

"Jalan kaki pon mahu sekat, jalan mana lagi mau pakai? Kita pakat jalan ramai-ramai atas landasan kereta api meh," komen salah sorang aunty Chinese yang aku percaya salah sorang peserta perhimpunan berdasarkan t-shirt kuningnya.

Gerabak komuter serta merta kosong & lapang di stesen Kuala Lumpur di mana sume peserta perhimpunan turun. Seyes sungguh ramai dorang. Dan ada sorang minah saleh terpinga-pinga melihat begitu ramai manusia - rata-rata berpakaian warna kuning/oren/hijau.

Perjalanan dari KL Sentral - Putra yang selalunya hanya 10 minit, hari tuh hampir setengah jam. Besar kemungkinan sebab berhenti lebih lama dari biasa di kebanyakan stesen.

Melihat begitu ramai peserta join perhimpunan tuh menimbulkan sedikit rasa scary.

Dan jalanraya, clear sungguh.



P/S: Makin jauh tinggalkan KL, makin selamat rasanya. Feeling pelarian pulak rasanya. Haip

Rabu, 25 April 2012

Satu Minggu

Hampir [atau mungkin sudah] mencecah suku abad usia.

Baru saja tamatkan 'sesi selamat' belajar. Dan sedang cuba bertatih meneroka hidup sebenar - bekerja dan menyara diri sendiri. Jauh dari keluarga, dan tatau apa di depan yang sedang menunggu.

Melangkah setapak demi setapak menyusun hidup, dari seswaikan diri dengan alam pekerjaan yang pastinya berbeza hampir 360 darjah dari kehidupan belajar, bakal temui colleagues yang belum pasti tergolong dalam bff [besfren forever katanya] atau ffb [fren for benefit pastinya], dan kena pulak berkongsi hidup dengan dorang yang baru kali pertama ditemui sepanjang hayat, andai hidup menyewa [yang mana memang pasti perlu tatkala keje bukan di sebelah rumah mak ayah].

Sume neh adalah step yang hampir sume orang akan lalui. Rencah hidup kot. Justeru, nak atau tak, sudi atau benci, pilihan yang ada hanyala menerima apa adanya.

Mungkin sumenya akan berjalan lancar, mungkin ada sopak di mana-mana.

Tapi, judging everything dalam masa hanya satu minggu is a bit too much.

Dear anda yang sedang mengganggu pikiran beta neh,
Seyesly beta tak kesah apa pilihan hidup anda, rasa nak duk dengan famili [orang lain pon nak tapi dah dapat keje jauh melangit dari kampung maka apa kesahnya nak duk ngan famili lagik], terserah la.

Tapi tatkala keputusan anda tuh memberi kesan kepada persekitaran yang mana dengan malangnya beta salah sorang yang terbabit, secara tak langsung anda dah menyusahkan plot hidup orang lain.

Beta baru je nak bernafas penuh kesyukuran atas muka bumi bertuah neh, tapi terseret lagi dengan sesi paling beta tak selesa.

Dear anda,
Seyesly, nextaim jangan buat camneh kat orang lain, boleh?



P/S: Bila la beta boleh bernafas dengan penuh kelegaan tanpa perlu pikirkan isu sesi interview yang sungguh stressful neh~

SNAP & GRAB Syndicate

Definition: The syndicate take pictures of victim withdrawing large sums of cash & relays images to other syndicate members waiting outside bank.

Steps

1. Two men with handphone enter bank & look for victims.

2. Once victim is spotted, they secretly capture images of victims

3. The men send victim's picture to other syndicate members waiting outside of the bank

4. Several syndicate members wait in a car outside the bank

5. Once receiving the picture the men follow the victim

6. They'll stop the victim & rob them



Sila berhati2 kuakan dwet~~

Isnin, 23 April 2012

Face


credit to uploader


Face by NU'EST.

Antara grup baru yang baru debut (?), ataupon mungkin lebih tepat, antara grup yang aku baru usha. Heh.

Tak pasti lagunya pasal apa, tapi aku suka arrangement muziknya. ^^

Member dorang sumenya tak kenal, kecuali yang cantik (?) tuh namanya REN. Boleh tahan jugak suara beliau.

Performance dorang cam besh jugak.

Kesahnya, blom dengar lagik lagu dorang yang lain. Wahaha~




P/S: Suka tang 'so what'~ Whee hee.

Rabu, 11 April 2012

Aku yang Talkative

Aku yang talkative.

Normalnya, apa saja akan ada baik buruknya.

Baik:

** kurang tensen - sebab segala mak nenek dibagitau kat orang, hatta bercakap sesorang sambil berjalan

** kurang sakit hati dek simpan segala perasaan - sakit hati sikit terus share dengan orang keliling, hatta dengan traffic light masa atas jalan


Buruk:

** orang keliling tensen - sebab segala mak nenek nak dibagitau, hatta orang yang diusha pakai tshirt gi opis pon nak cerita

** orang keliling tambah sakit hati - segala perasaan nak dishare, hatta otw nak gi dapor pon sebok mengekor sebab nak bercerita


See.. see?? Ada baik buruk dia.

Ironinya, aku yang talkative neh sebetulnya sangat kagum & admire deme yang pendiam & bercakap hanya yang perlu[tanpa penggunaan sarcastic tone setiap kali bercakap].

Ada satu ungkapan yang mengatakan, orang yang semacam neh sebetulnya berkuasa penuh atas diri sendiri sebab sume rahsia kemas dalam genggaman sendiri.

Comel kan?

Tapi, pendiam & hanya bicara apa yang mesti, adalah tak sama dengan diam tak bercakap kerana tak sukakan persekitaran & tatkala berkata-kata ayat yang keluar terkandung penuh makna. Bak kala jengking yang comelnya dengan ekor terangkat tapi tatkala tersengat bisa menjalar mampu hentikan degup sang jantung.

Jadi, tuan hamba yang bukannya pendiam tapi susah explain apa yang tuan hamba rasa tuh, takde pon nak melarang sikap tersebut, cuma, tuan hamba toksah la menyimpan dendam tatkala segala ketaksukaan tuan hamba diamkan.

Kerana aku yang talkative neh, yang memang terkenal dengan tahap kesabaran & ketahanan yang tak berapa nak tebal neh, pandai jugak jadik pendiam & timbulkan ketaksenangan dengan ayat tanpa nada.


****

Sekian,

Aku yang talkative, yang sedang dalam proses kembali ke asal.



P/S: Aku yang tetap akan talkative. Melainkan kalo tetibe M2M muncul kat skrin.
Whee heee~

Isnin, 9 April 2012

NO~~ No~~ no~~~

It's okay to say NO as an answer.

But since you're talking to people with brain - maka di manakah keperluan penggunaan sarcastic tone tersebut.

Tuan hamba menyebabkan hamba terasa nak remind sejarah sebermulanya sesuatu. Adalah tak senonoh mengungkit & mengenang masa dulu yang mendatangkan ketaksenangan orang lain - which is tuan hamba la dalam situasi nih.

Tapi, ini kali kedua dalam masa beberapa ari tuan hamba mendatangkan ketidaksenangan pada beta yang macho & coba-coba berlagak selamba neh.
Pertama, dengan pandang penuh makna sampai mata kita dah mampu berbicara sendiri - dah macam kesah-kesah cerekarama.
Kedua, ayat sebaris yang sarcastik dan penuh maksud.

Eh, minggu nih mungkin minggu yang taff untuk tuan hamba.

Berbekalkan alasan tuh ke orang lain terkena tempias proses luahan ketidakpuasan hati tuan hamba. Dan macam sang Jebat amokkan satu Melaka kononnya sakit hati dengan pembunuhan Tuah.



P/S: Beta tak kesah apa saja yang jadi pilihan, yang beta terasa nak murka tuh cara penyampaian jawapan. Haip, beta nak pegi mengadu la. Huh~

Ahad, 1 April 2012

Smoothies

Alhamdulillah, perancangan berjalan dengan agak lancar nampaknya.

Cik Tenuk yang baru je ditukar bateri dua minggu lepas tetibe meragam sket, tak pasal-pasal gi bengkel lagik. Kali neh tukar menda plak tah. Haip~

Dannnn... finally, niat nak banje famili yang ada kat kotaibukota neh tercapai gak. Walopon sekadar banje cikencop kat HR Steak House, kira okeh la. Bukan aku tau sangat tempat makan best area Kolumpo neh.

Walopon mood awalnya agak spoil dek staff yang amik order tuh sungguh la impatient sampai suruh kitorang order dengan cepat sebab ramai customer & roasted cikencop yang sejuk, tapi aku masukkan dalam list 'sila-ignore' jeh.

Hari ni, hari berehat dengan lama.

Dan jugak hari membeli novel selain RAM-nya novel.

Dia Bukan Nabi by Rudy Hirdy. Nih sambungan Aku Bukan Malaikat.
Tulisan yang mengetengahkan watak lelaki lembut. Walopon watak neh still ala-ala Sunan RAM yang almost perfect, tulisan beliau agak mengujakan sebab tak penah plak ada yang membicarakan sisi baik golongan lelaki lembut yang cuba cari & cuba jalani kehidupan normal cam orang lain.

Kerana jalan cerita yang jarang diperkatakan maka aku membaca dengan mengabaikan bahasa penceritaan yang agak ala-ala Alaf 21.



**



P/S: Masih dalam mode kecelaruan minda.
Money supposed to be almost everything, tapi kenapa i'm still out of my mind?
The very normal me will never tolerate with those kind of people.
Adakah aku sedang mengalami kecelaruan personaliti? Nauzubillah~

Selasa, 27 Mac 2012

D nan Tension

Pissed off & upset.

Sesi luahan nan emo.

SATU - proses belajar memandu. Kenapa aku tak terpikir nak mintak belajar dengan cikgu Melayu je? Belajar dengan cikgu bukan Melayu yang cakap Melayu ikut bahasa sendiri buat aku makin bingung.
Dengan tade basic atau interest pasal kete, menda nih makin menyusahkan.

Dan, aku tak penah bawak kete. Tatau langsung. Tatau pon kat mana clutch, brek atau pedal minyak. Tatau macamana nak betulkan side mirror. Tatau macamana keadaan stereng bila di jalan lurus. Dan tatau apa beza kedudukan gear 1 & gear 5. Langsung tatau.

Cikgu mungkin menyampah tahap giga dengan student super lembab macam aku, malangnya, aku bukan je tak reti pape, tapi tatau apa-apa pon. Complete set.

DUA - konflik dalaman.
Macam sentap manja-manja plak ngan Arjuna. Since beliau nak balik kampung hujung minggu ni, aku plak off weekend minggu neh, saja nak tumpang. Walopon tempoh perjalanan balik ngan beliau & naik bas lebih kurang je tapi kalo ada option balik ngan sedara apa salahnya.

Sekurang-kurangnya tuh apa yang aku pikir.

Kebetulan Jumaat neh aku balik awal, 430pm, jadi bersemangat nak ikut balik. Cuma, tak cukup awal sebab Arjuna nak gerak sebaik habis sekolah, dalam 1230pm. Dan keje aku bukan la macam beliau yang boleh balik awal asal keje siap. Arjuna tamo tunggu aku balik keje - sebab nak sampai kampung sebelum malam.

Penat katanya nak tempuh jammed petang Jumaat & terpaksa sampai kampung pukul 2,3 pagi, lagipun beliau je yang boleh drive.


************
************
************


Banyak perkara berlaku luar perancangan, walopon kadang konon bersedia dengan memacam kemungkinan tapi adakala tableh lari dari rasa kewalahan.

Dan untuk kali pertama, aku macam paham apa tuh yang dikatakan, duit bukan segala-galanya. Tapi still, dengan duit boleh buat hampir sume menda.


P/S: Sensitip mode activated.

Sabtu, 24 Mac 2012

It's a Whee Hee~~~~~

Bulan depan genap la setahun aku tinggalkan company lama. Tempat pertama yang officialnya menggaji aku selaku pekerja, belajar macam-macam perkara yang membentuk aku yang sekarang.

Cuma, detik-detik terakhir kat situ aku diuji dengan 'gurauan P&C', lalu waktu memulakan kerja baru di tempat sekarang, aku janji ngan diri sendiri takkan terkena lagi dengan gurauan semacam tuh.

Dan.... surat P&C yang aku terima dua tiga hari lepas ternyata cukup mengujakan.

Walopon ayat surat tuh sungguh panjang & complicated yang memerlukan sorang semacam aku amik masa beberapa lama untuk mengahdam erti surat tuh, tapi kesimpulannya, ia adalah sesuatu yang sume yang bergelar pekerja suka - bonus.

Seyes, aku memang jakun pasal neh, sebab neh adalah kali pertama aku dapat. Justeru tahap keterujaan aku sungguh la melampau. Nak-nak plak ia sungguh di luar jangkaan.

Surat tuh aku bukak sejurus sebelum balik, dan dagu nyaris jatuh ke dada dek ternganga. Dengan perasaan penuh tekejut tahap cipan aku segera simpan & terus balik bertemankan Cik Tenuk.

Sepanjang perjalanan aku cam pepatung yang berterbangan. Dan untuk kali pertama, rasa cam nak nangeh cam gadis-gadis ayu bila terharu. Dan-dan tuh jugak aku rasa aku memahami perasaan pengantin pompuan bila diijabkabulkan. Ufff... sungguh syahdu perasaan tuh rupanya. Antara nak gelak & ketawa terbahak-bahak tapi tak mampu sebab terlalu mengujakan sampai nak memgalir air mata. Sungguh complicated.

Dalam waktu yang sama sume jerih payah seksa jiwa raga selama soploh bulan neh aku terabaikan sekejap. Huh, dah macam perasaan sorang mak yang baru melahirkan anak & terlupakan sume loya-loya & seksa-meksa sepanjang kandungkan babynya.



*Walopon aku dah menulis berjela, aku masih rasa aku sedang speechless.


P/S: Tak banyak mana, tapi untuk sorang yang hanya punya Cik Tenuk ia nilai yang punya makna yang besar.
Alhamdulillah~ Whee hee~~

Jumaat, 23 Mac 2012

Still the Fastest~^^

Setiap kali exam zaman blajar dulu kala aku memang paling cepat hantar kertas exam. Terutama kalo exam mencecah 2 jam 30 min, masuk sejam setengah je memang aku akan submit dan berlenggang keluar dewan exam.

Zaman asasi dulu aku agak dikenali dek habit yang satu neh - budak paling awal kua time exam. Ramai jugak tensen disebabkan aku katanya. Wekeke~
Kerana msa tuh subjek menghafal maka aku kua sejam lepas exam start, paper plak asalnya dua jam setengah. =P

Heh, bukan la aku bijak sangat kua awal, tapi aku ada satu disease di mana memang tableh nak duduk lelama dalam dewan exam lelebih lagi bila dah habis jawab. Dan secret recipe kenapa aku dapat jawab soklan dalam sekelip mata adalah kerana aku jawab sebaik je habis baca soklan. Tade nak ulang-ulang. Dan aku tak suka cek balik jawapan - sesi cek semula paper yang dah ditanda sesiap boleh mendatangkan migrain untuk aku.

Justeru it's a No~ No~ No~~

Dan selepas agak lama jugak tinggalkan musim-musim exam tuh sume, ternyata skill 'the fastest' aku masih ada rupanya.

Dua hari lepas ada training untuk satu lagi produk(?) baru yang bakal dilancarkan April neh. Dalam sesi training salunya memang ada test di penghujung sesi. Dari awal lagi trainer dah bagitau sape yang jawab paling cepat & tepat akan dapat lolipop.

Otomatik aku excited.

Dannnn... ta-dah.

Jawab 10 soklan objektif & 10 subjektif dalam masa tak sampai dua minit. Lalalalalala~


Ta-dah~


Dua dari tiga lolipop~ ^^


Sepanjang training ada dua tiga ala-ala kuiz, dan tatau semangat apa aku gigih menjawab maka dapat dua lolipop~ Lalalalala~



P/S: Whee hee~~

Khamis, 22 Mac 2012

Happy Last Single Besday~

Sabtu minggu lepas adalah besday salah sorang hosmet.

As per requested by besday girl kitorang satu rumah tukar tradisi - salunya sambut besday hanya kat rumah, kat hall & bebetul depan tv - kali nih kitorang ke Ampang, spesifiknya ke salah satu kedai makanan korea.

Hosmet aku neh kalo kena caranya hujung tahun nih akan merasmikan ikatan separa rasmi beliau, jadi secara otomatiknya besday tahun neh adalah yang terakhir disambut selaku orang bujang katanya.

Coklat + kopi kek~


Asalnya teringin nak makan bulgogi bokem, tapi kat aunty tuh tade maka makan je yokgaejang cam selalu.
Sedap. Tapi aku tetap teringatkan yokgaejang kat Food court The Garden yang memang the beshhhhhh.

Lepas makan ke Times Square kononnya nak tengok SeeFood, malangnya yang ada cuma sama ada kol 7.20pm atau 9.30pm. Sesi berpanggung wayang dibatalkan atas ketidakbestan timing lalu diganti ngan jenjalan.

Dannnn, ta-dah. Sambil tunggu turn beli Cool Blog kat level 1 tetibe terperasan depan tuh Holika Holika punya grand opening adalah pada hari tersebut. Yang menariknya adalah dorang punya duta - C.N Blue. Whee hee~ Lagi beshnya, apa saja pembelian akan dapat photo book CNBlue.

Ulangan suara, PHOTO BOOK.
Whee hee lagi sekali.



Tade pikir pat kali, terus beli something, dah la dapat diskaun 20% plak tuh. Keseronokan berlipatgandaan apabila kat lua kedai tuh ada makanan. Ada kimchi, spesies clear mee ke apakah, dannnnn ada bulgogi bokem. Whee heee~ lagi.

Staff kat situh lak bagitau makanan tuh sume dari kedai korea kat bawah yang dijamin halal. Sekali lagi tanpa berpikir dua kali terus capai pinggan & ceduk daging yang sungguh menyelerakan tuh. Whee hee~~


P/S: Epi besday. Lalalalala~ Tetibe feeling hari raya.