Masakan paling senang oleh sorang yang tak reti memasak.
Bahan-bahan:
Kangkung
Udang
Bawang putih
Kunyit (serbuk/kunyit hidup)
Cili padi
Garam
Cara-cara:
Bawang putih & cili padi ditumbuk manual, dicampur serbuk kunyit (duk kat bandar kotaibukota senang pakai serbuk jeh ^^) & garam, gaul rata-rata.
Udang yang siap disiang, kalo bersaiz besar sangat potong dua, kendian gaul & perap dengan bahan yang ditumbuk tadi dalam soploh menet.
Siang kangkung.
Panaskan kuali. [Jangan lupa taruk minyak secukup rasa]
Masukkan udang, kasik masak sket pastuh campak kangkung. Goreng dua tiga menet, siappp~!
Sesi bergambar:
Udang yang diperap. Nampak tak menyelerakan kan?
Kangkung - seikat rm0.69 kat Carrefour
Siap. Kualiti gambar 2MP.
Close-up.
Gambar diambik menggunakan tipon CapSingaLaut 2MP.
Masakan yang menjimatkan tenaga sebab ada lauk & sayur dalam satu hidangan. Juga menjimatkan tenaga untuk membasuh pinggan mangkuk selepas makan.
Sekian sesi masak.
P/S: Aku yang hanya makan sayur spesies kangkung. Peace!
2 ulasan:
arghh..lapar!!!!
haha..sedapppnyer..
Catat Ulasan