Ahad, 20 Mei 2012

Kangkudang Goreng

Masakan paling senang oleh sorang yang tak reti memasak.

Bahan-bahan:

Kangkung
Udang
Bawang putih
Kunyit (serbuk/kunyit hidup)
Cili padi
Garam

Cara-cara:

Bawang putih & cili padi ditumbuk manual, dicampur serbuk kunyit (duk kat bandar kotaibukota senang pakai serbuk jeh ^^) & garam, gaul rata-rata.

Udang yang siap disiang, kalo bersaiz besar sangat potong dua, kendian gaul & perap dengan bahan yang ditumbuk tadi dalam soploh menet.

Siang kangkung.

Panaskan kuali. [Jangan lupa taruk minyak secukup rasa]

Masukkan udang, kasik masak sket pastuh campak kangkung. Goreng dua tiga menet, siappp~!


Sesi bergambar:

Udang yang diperap. Nampak tak menyelerakan kan?


Kangkung - seikat rm0.69 kat Carrefour


Siap. Kualiti gambar 2MP.


Close-up.


Gambar diambik menggunakan tipon CapSingaLaut 2MP.


Masakan yang menjimatkan tenaga sebab ada lauk & sayur dalam satu hidangan. Juga menjimatkan tenaga untuk membasuh pinggan mangkuk selepas makan.

Sekian sesi masak.


P/S: Aku yang hanya makan sayur spesies kangkung. Peace!

2 ulasan:

Hime berkata...

arghh..lapar!!!!

Nur berkata...

haha..sedapppnyer..