Ia adalah satu proses yang cukup panjang dan memenatkan.
Tapi apabila jauh dari kampung dan tidak lagi dapat merasa walau sesudu suro, dan gagal pula kedapatan di mana-mana di bumi Klang ini, terasa rindu pula rasa suro yang kenyal dan penuh rempah serta kaya dengan daging, jagung, malah rindu juga dengan gigitan tak sengaja pada bunga lawang dan kayu manis.
Lalu sejak Muharam lepas aku mencari-cari juga kalau-kalau ada yang memasak suro dalam kuantiti yang sedikit dan kongsikan resepinya di media sosial. Bagaimanapun aku hanya temui satu blog yang berkongsikan cara membuat suro dalam kuantiti 3 cawan beras. Malangnya arahan demi arahannya agak mengelirukan. Pun begitu, terima kasih juga kerana serba sedikit aku mendapat idea kasar tentang suro.
Dipendekkan cerita, setelah berkali-kali merujuk blog yang sama dan berguru dengan ibu di kampung lewat panggilan telefon, akhirnya aku beranikan diri mencuba. Maaflah newbie dalam dunia memasak ni memang penakut sikit kadang-kadang untuk memasak resepi baru.
Berbekalkan rempah bubur Asyura yang dipos dari kampung oleh ayah, alhamdulillah berjaya juga merasa suro hasil masakan sendiri. Tahniah #situkangjahitjalan! (Ok bai tahniahkan diri sendiri).
-
<<Bubur Assyura Kelantan aka Suro>>
_
Ni versi masak sikit untuk orang mengidam je (baca: mengidam sepanjang tahun).
-
BAHAN-BAHAN :
1. Beras 2 pot
2. Kacang Hijau 3/4 cawan
3. Jagung 1 tin
4. Santan 500ml
5. Susu Cair 1 tin (bagi yang guna santan kotak, untuk bagi suro rasa lemak-lemak)
6. Gula (secukup rasa nak manis mana - anggaran 1/2 -1 cawan)
7. Nise (Gula Melaka kot nama dia, yang seketul bulat-bulat tu, pun secukup rasa la nak manis mana)
8. Daging Lembu 300g
9. Bawang Merah 20 ulas (anggaran 2 cawan selepas dah dimayang, nisbah sama dengan beras, kalau beras; 2 cawan beras : 2 cawan bawang merah yang dah dimayang)
10. Bawang Putih 1 labu
11. Kayu Manis, Bunga Lawang (saya pakai 2 ketul setiap satu, ni ikut suka jugaklah)
12. Halia 2-3 inci
13. Rempah Bubur Asyura Kelantan aka Awah Suro 1 cawan/250g (ni watak utama)
2. Kacang Hijau 3/4 cawan
3. Jagung 1 tin
4. Santan 500ml
5. Susu Cair 1 tin (bagi yang guna santan kotak, untuk bagi suro rasa lemak-lemak)
6. Gula (secukup rasa nak manis mana - anggaran 1/2 -1 cawan)
7. Nise (Gula Melaka kot nama dia, yang seketul bulat-bulat tu, pun secukup rasa la nak manis mana)
8. Daging Lembu 300g
9. Bawang Merah 20 ulas (anggaran 2 cawan selepas dah dimayang, nisbah sama dengan beras, kalau beras; 2 cawan beras : 2 cawan bawang merah yang dah dimayang)
10. Bawang Putih 1 labu
11. Kayu Manis, Bunga Lawang (saya pakai 2 ketul setiap satu, ni ikut suka jugaklah)
12. Halia 2-3 inci
13. Rempah Bubur Asyura Kelantan aka Awah Suro 1 cawan/250g (ni watak utama)
-
CARA-CARA :
Bahagian 1 :- Penyediaan Bahan
1. Bawang Merah, Bawang Putih, Halia :- mayang halus, goreng garing (goreng asing-asing tapi boleh je guna minyak sama) dan kisar hancur.
Kayu Manis, Bunga Lawang :- goreng garing dan kisar hancur.
2. Tanak nasi lembik, kemudian kisar hancur.
3. Rebus kacang hijau hingga empuk dan kisar juga.
4. Rebus daging hingga empuk, dan kemudian carik-carik dan potong halus.
Bahagian 2 :- Proses Memasak
Masa Anggaran 1jam 40minit - 2 jam
Masa Anggaran 1jam 40minit - 2 jam
1. Campurkan nasi lembik dan kacang hijau serta bahan yang telah dikisar ke dalam kuali.
2. Kacau sebati sekejap dan masukkan santan, rempah bubur asyura, daging, susu cair (bagi yang guna santan kotak), gula, (dan gula melaka), dan jagung.
3. Sekiranya warna bubur asyura ini tak cukup gelap/hitam, boleh tambah sedikit serbuk kopi. Sikittttt je kang rasa kopi lak suro neh.
4. Boleh kacau, kacau, kacau, sampai suro menjadi pekat bak dodol.
5. Dan masak boleh masukkan dalam bekas, jangan ditinggal dalam kuali (macam aku hahaha) 😅
6.Jangan lupa hulurlah kepada jiran tetangga sekali ya, sian depa dari tadi terbau-bau. 😁😁
*jagung tu boleh juga nak dikisar kalau nak
Mayang bawang-bawang semua
Rupa setelah digoreng
Rupa setelah mereka semua dikisar
Daging yang direbus empuk, dicarik-carik dan dipotong-potong
Kacang hijau yang direbus empuk dan dikisar
Nasi yang ditanak lembik dan dikisar hancur
Semua bahan-bahan dimasukkan
Kacau manja-manja je, janji jangan hangit
Siap alhamdulillah. Warna agak cerah dan gelap seperti dimasak dalam kawah kerana terkurang rempah dan tak masukkan nise
Hasilnya banyak ni lah.
P/S: Puas hati makan, baru sehari dah tinggal suku. Si kecik sorang tu pun kemain berselera makan suro.
#buburasyurakelantanmudah #buburasyurasukatancawan #suro #buburasyurakelantansimple #buburasyurakelantan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan